uk

В Україні розпочато Національну програму підготовки фахівців з реставрації пам’яток культурної спадщини

Всеукраїнська асоціація охорони культурної спадщини (ВАОКС) за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України ініціювала й оголосила про початок впровадження в Україні Національної програми підготовки фахівців з реставраційних робіт.

Як наголошується в повідомленні пресслужби ВАОКС у середу, у зв’язку зі збільшенням кількості об’єктів, що потребують реставрації та відновлення внаслідок агресії РФ, на сьогодні в Україні спостерігається гострий дефіцит фахівців з ремонтно-реставраційних робіт.

Повідомляється, що в основі програми популяризація професії реставратора, відкриття у вишах у всій країні відповідних кафедр, організація навчання й практики, зокрема за кордоном, а також заходи щодо мотивування молодих фахівців.

За словами голови ВАОКС Олександра Никоряка, у вишах країни немає кафедр з підготовки подібних фахівців, а спеціальностям з реставрації виділяють мінімальну кількість навчальних годин, через що в професію приходить невелика кількість молодих фахівців-ентузіастів. Наразі в Україні працює лише невелика група фахівців-реставраторів найвищого класу, але їхніх можливостей недостатньо для покриття всіх потреб.

Програма має на меті консолідувати архітекторів, реставраторів і всіх інших професіоналів у цій царині, виокремити реставрацію в окрему сферу, підняти її на сучасний світовий рівень, популяризувати професію реставратора, забезпечити навчання й підготовку кадрів.

Як повідомляється, програма стартувала з нагородження студентів та українських архітекторів-реставраторів за наукові роботи й реалізовані проєкти у сфері збереження й відновлення об’єктів культурної спадщини.

Читайте також: