uk

Відбулося засідання Ради Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України

28 жовтня 2021 року в конференц-залі Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького відбулося засідання Ради Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України (ПСНЦ) з питання «Наукові засади стратегії адаптації лісів та лісового господарства України в умовах зміни клімату».

Засідання проходило під головуванням голови ПСНЦ академіка НАН України Володимира Семиноженка.

З доповіддю виступив директор УкрНДІЛГА ім. Г.М. Висоцького член-кореспондент НАН України Віктор Ткач. Він зазначив, що глобальна зміна клімату та її наслідки суттєво впливають на лісові екосистеми. Збільшення температури повітря та зменшення кількості опадів, спричиняє суттєве погіршення стану лісів, підвищує їх уразливість до впливу природних та антропогенних чинників, ослаблює виконання ними багатогранних екологічних функцій. На міжнародному рівні ліси й лісове господарство визнані надважливою складовою сталого розвитку держав та сучасної кліматичної політики.

Кліматична криза – це вже нова норма і держави мають приймати відповідні заходи задля збереження національних природних систем. Ці слова звучали на останній Генасамблеї ООН в масштабній дискусії, в якій взяли участь понад 70 країн. Цій же проблемі присвячений щорічний кліматичний саміт КС-26 (Conference of Parties-26), що розпочне свою роботу в листопаді, де на вищому рівні представники 197 країн обговорюватимуть масштабні зміни клімату та домовлятимуться про те, яких умов необхідно дотримуватись – як на державному, так і на особистому рівні – щоб не допустити глобальної катастрофи.

Для нашої країни одним із значних наслідків зміни клімату, збільшення температури повітря та зменшення кількості опадів, може стати критичне погіршення стану лісів і, відповідно, їх екологічних функцій. Адже, як стверджують українські вчені, лісові екосистеми реагують на зміни клімату не поступово, а одномоментно. І щоб не втратити наші ліси, заходи щодо їх збереження повинні прийматися вже зараз і плануватись на довгу перспективу.

Саме тому ПСНЦ ініціював засідання Ради Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України з цієї важливої теми.

У заході взяли участь заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України В.І. Смаль, виконуючий обов’язки голови Харківської обласної державної адміністрації А.Є. Скакун, заступник голови Харківської облради В.О. Мураєва, народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики і природокористування А.Б. Фельдман, голова Полтавської філії ПСНЦ, ректор Національного університету “Полтавська політехніка ім. Ю. Кондратюка” В.О. Онищенко, заступник голови Сумської філії ПСНЦ, ректор Сумського національного аграрного університету академік НААН України В.І. Ладика, а також інші члени Ради ПСНЦ.

На засіданні були розглянуті питання впровадження науково-обґрунтованих заходів із адаптації лісів і лісового господарства України до зміни клімату, консолідації зусиль державних інституцій, наукової та фахової спільноти для прийняття ефективних управлінських рішень щодо вирішення проблеми пом’якшення негативних наслідків зміни клімату.

Голова ПСНЦ академік НАН України Володимир Семиноженко, зокрема, зазначив: «Збереження лісів Харківщини, всього Північно-Східного регіону України – це загальнонаціональна проблема. ЇЇ вирішення потребує прийняття відповідних стратегічних управлінських рішень. На жаль, існуючі нормативні правові документи застарілі, не виконуються та потребують доопрацювання. Північно-Східний науковий центр – це та платформа, де зосереджено могутній науковий потенціал, здатний розробити науково-обґрунтовані документи та пропозиції».

За результатами обговорення були прийняті пропозиції і рекомендації, які будуть направлені у Верховну Раду України, Кабінет міністрів України, Раду національної безпеки і оборони України, Національну академію наук України, Харківську, Полтавську і Сумську облдержадміністрації. Вони стосуються:

  • доопрацювання проєкту Стратегії адаптації лісів і лісового господарства України до змін клімату;
  • розробки Державної програми на період до 2030 року щодо відтворення лісів і розвитку лісового господарства України (попередня завершилася в 2015 році);
  • збільшення коштів , що виділяються із Держбюджету на охорону лісів та захист їх від шкідників і хвороб;
  • створення державного лісового кадастру;
  • інвентаризації і моніторингу лісів, розширення лісової інфраструктури та ін.
  • створення Державного лісового фонду розвитку лісів, перегляду існуючого законодавства та нормативно-правової бази, поліпшення системи підготовки кадрів та збільшення фінансування науково-дослідних робіт в сфері лісового господарства.

За інформацією Північно-Східного наукового центруНАН і МОН України та прес-служби НАН України.

Читайте також: