uk

МАНівці здобули перемогу у MOSTRATEC International Science and Technological Fair

З 26 по 28 жовтня 3 учасники з України змагалися за перемогу в одному з найбільших світових конкурсів науково-дослідних проєктів — Міжнародному науково-технологічному ярмарку MOSTRATEC International Science and Technological Fair. Як зазначають у МАН, конкурс відбувався онлайн в Ново Гамбурго, Бразилії.

Цього року Україну представляли Юлія Степаненко з ліцею №100 “Поділ” міста Києва. Нині Юля навчається в КНУ ім. Тараса Шевченка. Її нагорода: 1 місце + спецприз. Проєкт «Прогнозування розвитку коронавірусної хвороби» потрапив до списку найактуальніших тем на конкурсі.Прогнозування її розвитку дає можливість планувати навантаження на систему охорони здоров’я, необхідну кількість медперсоналу, медичного та лабораторного обладнання, кількості вільних ліжок у лікарнях та введення обмежувальних заходів, таких як локдаун. Юля запропонувала статистичний підхід до прогнозування із застосуванням методу потрійного експоненційного згладжування часових рядів за Хольтом-Вінтерсом.

Юлія Мартинова з Калинівського ліцею Київської області представила проєкт «Покращення Продуктивності СЕС». І здобула 3 місце за роботу щодо можливості покращення продуктивності стаціонарної СЕС за допомогою спрямування масивів панелей на схід-захід та достатнього перевантаження інвертора.

Олександр Волотко із Запоріжжя, який навчається у КНУ ім. Тараса Шевченка, захищав проєкт «Використання математичного апарату для стиснення аудіозаписів». Він здобув 4 місце: дослідження Саша присвятив створенню нового кодеку для стиснення аудіозаписів. Він використав методи лінеаризації, інтерполяції та апроксимації для запису аудіосигналу. В основі кодеку ідея заміни набору точок, що відповідають інтенсивності сигналу на певному проміжку, на кубічну функцію. Серед переваг: алгоритм стиснення універсальний як для дуже коротких файлів, так і для дуже великих, а коефіцієнт стиснення сягає до 14 разів.

Читайте також: