uk

МАНівці здобули перемоги у Sahasak Nimavum 2021

З 2 по 28 жовтня на Шрі-Ланці відбувся Міжнародний конкурс винаходів та інновацій Sahasak Nimavum 2021. Цьогоріч в онлайн-заході взяли участь винахідники з більш як 30 країн світу. Українці здобули 3 золоті та 2 срібні медалі , повідомляють у МАН.

Золоту нагороду здобув Владислав Братюк з Луцької гімназії №21 імені Михайла Кравчука. Він створив роботизоване судно, яке рухається автоматично по поверхні води, вимірює рівень її кислотності, розсипає корм, створює відео для огляду стану водойми, а також збирає сміття.

Золото у Юрія Кеткова з Дніпровського ліцею інформаційних технологій при Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара. Хлопець захищав проєкт «Гравітаційні ефекти». У роботі наочно показав гравітаційні ефекти загальної теорії відносності. Такі, як рух тіла у полі тяжіння Шварцшильдової чорної дірки та ефекти, пов’язані з заломленням світла поблизу масивних об’єктів. Наочна демонстрація відбувається за допомогою розробки комп’ютерних моделей.

Золото у Анастасії Юхимчук з Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського. Дівчина взяла золото з проєктом «Синтез 2-метил-6-ариліден-2,3-дигідроімідазо[2,1-b]-тіазол-5(6H)-онів та визначення їх антиексудативної активності».

Срібну нагороду виборов Дмитро Захаров з Харківського фізико-математичного ліцею № 27. Він змоделював поширення світла в оптично неоднорідному середовищі. Для пояснення міражів або правильної інтерпретації спостережуваних астрономічних явищ важливо розуміти, як саме поширюється світло в оптично неоднорідному середовищі. У проєкті Дмитро описав 2 методи побудови траєкторії світлового променя, точність яких перевищує 98%.

Срібну нагороду має Анастасія Сокарева з Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка проаналізувала зміни антарктичної термічної та озонової тропопауз та їх динаміку в умовах озонової діри протягом 2004-2019 років.

Читайте також: