uk

За нашими прогнозами, до кінця ХХІ століття населення України скоротиться до 22 мільйонів – науковець

За словами заступника директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, члена-кореспондента НАН України Олександра Гладуна, немає окремої демографічної політики – є соціально-економічна політика, яка може сприяти поліпшенню демографічної ситуації.

«Старіння населення – загальносвітовий процес. З одного боку, довше життя – це досягнення цивілізації, з іншого – виклик для держави, її економічної та пенсійної систем. Державна політика має спрямовуватися на збалансування продовження тривалості життя й економічних спроможностей держави», – зазначив науковець.

Він також зауважив, що більшість опитаних говорять, що не можуть дозволити собі мати двох і більше дітей саме через економічні причини – низьку заробітну платню, відсутність власного житла і нерозвинену соціальну інфраструктуру (у деяких містах бракує дитсадків і гнучкої системи їхньої роботи).

Крім того, за словами вченого, змінилася репродуктивна поведінка жінок: спочатку вони навчаються і роблять кар’єру, а вже потім створюють сім’ю і народжують дітей. Досягнувши певного рівня на роботі, жінка починає замислюватися про те, скількох дітей народжувати. Бо ризикує втратити і певну кількість років, і зарплатню, і здобутий статус.

«За нашими прогнозами, до кінця ХХІ століття населення України скоротиться до 22 мільйонів. І ми поки що не бачимо шляхів зупинення цього процесу. Він притаманний більшості країн Європи, які вирішують проблему за рахунок мігрантів. Скоріш за все, так буде й у нас» – додав Гладун.

Більше про демографічну ситуацію в Україні слухайте в інтерв’ю Олександра Гладуна

Читайте також: