uk

Верховна Рада ухвалила законопроект про збільшення екоподатку

Верховна Рада України підтримала проект закону № 5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”. За таке рішення на засіданні у вівторок, 30 листопада, проголосувало 255 нардепів, проти — 69, передає ecopolitic.com.ua

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що відповідно до пункту 4 розділу ХІХ Податкового кодексу Кабінет Міністрів щорічно до 1 червня у разі необхідності вносить до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо ставок оподаткування, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції з акцизного податку, екологічного податку та рентної плати.

Ухвалення законопроекту має суттєво збільшити надходження до держбюджету, які будуть спрямовані на підвищення зарплат медикам, збільшення витрат на оборону, реалізацію інших надважливих для країни програм.

Зокрема, пропонується підвищити податок за скиди забруднювальних речовин у водні об’єкти — збільшити в 1,6 рази та передбачити їх восьмикратне підвищення у 2029 році (поступово). На перший погляд, норма спрямована на скорочення викидів та очищення річок. Але, з іншого боку, підвищення податку може призвести до ситуації, при якій “забруднювачі” будуть приховувати реальні обсяги викидів з метою зменшення податкових платежів.

Ще одним результатом такого рішення може стати підвищення комунальних тарифів для населення, оскільки зросте фіскальне навантаження на підприємства водопровідно-каналізаційного господарства України. Ставки за викиди двоокису вуглецю(СО2) з 10 грн за тонну до 30 грн за тонну (на 200% або утричі).

Україна задекларувала амбітний план щодо скорочення викидів парникових газів у НВВ2, але при цьому не представила конкретні механізми підтримки промисловості.

Законопроект також передбачає підвищення податків на відходи для підприємств гірничої промисловості з 0,49 гривень до 1,5 грн за тонну (на 200% або утричі). Ухвалення цієї норми збільшить фіксовані витрати, а як наслідок і собівартість продукції українських підприємств гірничовидобувної галузі, знижуючи їх конкурентоспроможність. Примітно, що екоподаток на розміщення безпечних відвалів гірничодобувної промисловості планують збільшити на 200%, тоді як на небезпечні відходи – лише на 5%. “Ухвалення законопроекту дозволить отримати додаткові надходження до зведеного бюджету: близько 50 млрд гривень в розрахунку на рік, — зазначають автори документу. – Законопроект узгодить розміри ставок податків з огляду на інфляційні процеси в економіці, а також підвищить ефективність виплати окремих податків та погашення податкового боргу”.

Читайте також: