uk

У Національному заповіднику «Софія Київська» завершуються масштабні розкопки, які велися впродовж кількох місяців

Під час досліджень біля Софійського собору археологи знайшли реліквії, які можуть додати нові сторінки в історію славетного храму. Про це розповіли на Facebook-сторінці заповідника.

З-поміж знахідок привертають увагу унікальні фрески із зображенням тварин, старовинний посуд, металеві артефакти, що добре збереглися; зокрема срібні та бронзові застібки від древніх книг, які вказують на те, що поблизу, ймовірно, знаходилась бібліотека, можливо, самого Ярослава Мудрого.

Найцікавішою знахідкою є хрест-релікварій, у якому за часів київських князів зберігали мощі святих. На ньому й досі, хоча минуло понад вісім століть, чітко видно рельєфні зображення та написи.

За словами старшого наукового співробітника Національного заповідника «Софія Київська» Володимира Савицького, такі хрести з реліквіями носили на грудях поверх одягу і могли загубити тільки за екстремальних обставин, наприклад під час пожежі або нападу ворогів. Закам’янілий попіл довкола цих знахідок свідчить про те, що тут, ймовірно, сталася пожежа.

Під час розкопок біля східного фасаду Софійського собору з північного боку археологи натрапили на залишки старовинної стіни та фундамент. Як з’ясувалося, це зруйнована частина собору – апсида, про існування якої дотепер не було відомо. Тож після завершення робіт відвідувачі Заповідника зможуть побачити ще один унікальний експонат часів Київської Русі.

Читайте також: