uk

Виповнюється 25 років Міжнародному науково-навчальному центру інформаційних технологій та систем НАНУ та МОН України

5 травня 2022 року виповнюється 25 років з дня створення Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій та систем НАН України та МОН України (МННЦІТС).

Установу засновано спільним наказом Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України.

Метою діяльності Міжнародного Центру є проведення наукових досліджень, спрямованих на отримання та використання нових знань у галузі інформатики та інформаційних технологій, доведення наукових та науково-технічних знань до стадії практичного використання, підготовки висококваліфікованих наукових кадрів, задоволення соціальних, економічних, культурних потреб та інноваційного розвитку України.

Вперше в Україні науковцями цього Міжнародного Центру сформульована конструктивна концепція розробки нового класу інформаційних технологій – інтелектуальних інформаційних технологій. В установі успішно розвивається теорія інтелектуальних інформаційних технологій та здійснюються її практичні застосування у перспективних системах оброблення інформації для забезпечення гнучкості прийняття рішень в мовах постійного зростання вимог та прискорення процесів управління.

Основними напрямами наукових досліджень є: створення динамічних інтелектуальних інформаційних технологій на базі методів і засобів образного мислення, розроблення методів і моделей інтелектуального управління динамічними процесами в розподілених комп’ютерно-телекомунікаційних середовищах, розроблення технологій інтелектуальної робототехніки, розроблення інформаційних технологій цифрової медицини, розроблення електронних технологій систем навчання.

Протягом останніх років Міжнародний Центр успішно створює та впроваджує важливі розробки в рамках Цільової науково-технічної програми НАН України «Дослідження і розробки з проблем підвищення обороноздатності та безпеки держави», а також у рамках Цільової науково-технічної програми оборонних досліджень НАН України.

Міжнародний Центр вже багато років активно взаємодіє з ЮНЕСКО в галузі створення перспективних інформаційних технологій для науки та освіти. В цій сфері Міжнародний Центр зробив важливий внесок у розвиток співробітництва України та ЮНЕСКО.

За час своєї діяльності Міжнародний Центр став авторитетною і відомою установою в галузі інформаційних технологій не тільки в Україні, а й за її межами. В Міжнародному Центрі сформувався колектив кваліфікованих науковців та інженерно-технічних працівників, які виконують фундаментальні наукові дослідження та прикладні розробки за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки України на світовому рівні.

З 2021 року Міжнародний Центр працює під керівництвом наймолодшого директора в історії Національної академії наук України – кандидата технічних наук Олександра Волкова. До цього часу Міжнародний Центр очолював член-кореспондент НАН України Володимир Гриценко.

За інформацією МННЦІТС та прес-служби НАН України

Читайте також: