uk

Експертка розповіла, як REPowerEU та Fit For 55 прискорять зелений перехід

Європейські програми REPowerEU та Fit For 55 допоможуть прискорити зелений перехід та коригувати його траєкторію, щоб досягти цілі зниження викидів на 55% до 2030 року, попри тимчасове збільшення використання вугілля та короткострокові шоки. Україна вже по факту скоротила обсяги викидів СО2, але ціною власної промисловості та добробуту, повідомляє Наталія Слободян, керівниця департаменту з питань зміни клімату та екології ДТЕК, у Facebook.

ЄС планує споживати менше енергії шляхом посилення заходів з енергоефективності для бізнесу та домогосподарств, щоб збільшити економію енергії з 9% до 13%. Ці заходи також мають бути внесені у національні енергетичні та кліматичні плани країн-членів ЄС. Слободян зазначила, що для енергонезалежності Європи від російського викопного палива необхідна диверсифікація поставок і ЄС вже шукає альтернативи з урахуванням існуючих терміналів СПГ та трубопроводів.

Енергетична платформа ЄС для спільних закупівель газу, СПГ та водню виконуватиме такі функції:  консолідація обсягів попиту;  оптимізація використання інфраструктури;  спільні переговори з постачальниками. 

Також ЄС дозавантажить та відкладе закриття деяких вугільних та атомних електростанцій. Збільшення частки чистої енергії до 2030 року є наймасштабнішим розділом плану. Так ЄС збільшить частку ВДЕ з 40% до 45% для кінцевого споживання енергії, а не лише для електроенергетики та вироблятиме 35 млрд м3 біометану на рік. Також необхідно збільшити встановлену потужність генерації на ВДЕ з 1067 до 1236 ГВт, зокрема 600 ГВт сонячних електростанцій.  Слободян пояснила, що такий акцент на сонячну генерацію пов’язан з тим, що будівництво СЕС відбувається швидше.

Також ЄС розширить використання водню в промислових процесах і транспорті – на додаток до 10 млн тонн на рік внутрішнього виробництва, воднева стратегія передбачає імпорт ще 10 млн тонн. Окрім того, необхідне зменшення споживання викопного палива в промисловості та на транспорті за рахунок електрифікації, енергоефективності та заміни палива.

“План вимагатиме додаткових інвестицій у розмірі €300 млрд до 2030 року понад потребу, передбачену пакетом Fit For 55. Єврокомісія очікує, що вони швидко окупляться за рахунок економії на імпорті енергоносіїв”, – зазначила Слободян.

Крім заходів економії та заміщення поставок, пропонується низка ініціатив для підтримки змін та пом’якшення шоків, серед яких: створення EU Solar Industry Alliance; програми підтримки зайнятості; список пріоритетних інфраструктурних проєктів (термінали СПГ, сховища та газопроводи, розширення електричних мереж); перерозподіл коштів з існуючих фондів та програм фінансування; виділення грошей із соціального кліматичного фонду для підтримки малого бізнесу та вразливих верств населення.

Експертка також зазначила, що Україні важлива допомога ЄС в побудові нової низькоїемісійної економіки. 

“Україна не реципієнт, а партнер в побудові енергетичної безпеки ЄС, враховуючи інфраструктурні можливості, водневі проєкти та експорт електроенергії”, – додала вона.

Читайте також: