uk

Тімоті Снійдер: Якби Україна не чинила опір, це була б темна весна для демократій усього світу

Таврувати інших словом «фашист» і самому бути фашистом – головний метод путінізму. Про це пише професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер у статті для «The New York Times».

Фашизм – це культ абсурду та насильства, який неможливо було спростувати аргументами. Поки нацистська Німеччина здавалася сильною, європейці, і не тільки вони, піддавалися її спокусі. Фашизм був переможений лише на полі битви Другої світової. Тепер він повернувся.

Цього разу фашистську війну на знищення веде Росія. Якщо вона переможе, фашисти всього світу будуть піднесені духом. Сучасна Росія відповідає більшості критеріїв, які використовують дослідники для визначення терміну. У ній є культ особистості владіміра путіна;культ мертвих довкола перемоги у Другій світовій війни;міф про золоту епоху імперської величі, яку треба відновити шляхом «цілющого» насилля – вбивчої війни проти України.

Україна не вперше стає об’єктом фашистського нападу. Захоплення країни було головною воєнною ціллю для Гітлера у 1941 році.Гітлер вважав, що СРСР був єврейською державою: диктатор планував повалити радянську владу та захопити українські родючі землі. Гітлеру здавалось, що це буде дуже просто, адже СРСР, на його думку, був штучним утворенням, а українці – колоніальним народом. Схожості з путінською війною вражають. Кремль вважає Україну несправжньою державою, і доказом цього вважає президента-єврея. На думку Кремля, після ліквідації нечисленної української еліти розрізнені маси одразу ж приймуть російське панування.

Більшість людей не поспішають називати Росію фашистською, адже сталінський СРСР іменував себе антифашистським. Але від цього визначення фашизму не стало точнішим, і сьогодні це не просто плутанина – це набагато гірше.У 1939 році СРСР був де-факто союзником нацистської Німеччини, і дві країни вторглись у Польщу. Промови нацистів публікувались у радянських газетах, а нацистські офіцери захоплювались ефективністю радянських масових депортацій. Але росіяни не говорять про це сьогодні, адже це заборонено законами про збереження історичної пам’яті. Друга світова війна – елемент путінської міфічної історії про невинність Росії та втрачену велич, і, на його думку, росія повинна мати монополію на жертовність і перемогу.

Відомий факт: Сталін зробив Другу світову війну можливою, коли приєднався до Гітлера, однак у Росії про це не можна говорити. Про це не можна навіть думати.Неоднозначна позиція Сталіна щодо фашизму – це ключ до розуміння сучасної Росії. У часи Сталіна до фашизму ставились нейтрально, потім погано, після цього добре – до моменту, поки Гітлер не «зрадив» Сталіна і не вторгся до СРСР – тоді фашизм знову став поганим. Але ніхто не говорив про те, чим є цей фашизм. Його можна було наповнити будь-яким значенням. Під час Холодної війни американці і британці стали фашистами. І «антифашизм» Сталіна не зупинив його від вбивства євреїв, а його послідовників від об’єднання Ізраїлю з нацистською Німеччиною.

Радянський антифашизм – це політика «нас» проти «них», а не відповідь фашизму. За словами нацистського мислителя Карла Шмітта, фашизм починається з визначення ворога. Радянський антифашизм саме цим і займався, тому фашизм зміг повернутись у сучасну Росію.

У Росії XXI століття «антифашизм» – це право російського диктатора визначати національних ворогів. Російські фашисти Алєксандр Дугін та Алєксандр Проханов вільно виступають у ЗМІ. Сам путін неодноразово посилався на працю Івана Ільїна, російського фашиста міжвоєнного періоду. Для президента «фашист» чи «нацист» – це той, хто протистоїть йому чи його плану зруйнувати Україну. Українці – це «нацисти», адже вони не називають себе росіянами і продовжують боротьбу з окупантами.Мандрівник у часі з 1930-их з легкістю назвав би путінський режим фашистським. Символ «Z», мітинги, пропаганда, війна як акт очищення від насилля і смертельна западня довкола українських міст робить все зрозумілим. Війна проти України – це не тільки повернення до традиційного фашистського поля битви, а й до традиційної фашистської мови та практик. «Інших» треба колонізувати. Росія ж ні в чому невинна через своє давнє минуле. Існування України – це міжнародна змова. Саме тому війна – це єдина відповідь.Путін називає фашистів ворогами, тому міжнародній спільноті складно визнати, що він дійсно може бути фашистом. Однак у російській війні проти України «нацист» означає «недолюдину» – того, кого росіяни можуть вбити. Мова ненависті у бік українців дозволяє з легкістю вбивати їх, як усі побачили у Бучі, Маріуполі і у будь-якій частині України під окупацією. Братські могили – це не нещасні випадки під час війни, це очікувані наслідки фашистської руйнівної війни.

Фашисти, які називають інших людей «фашистами», – це фашизм вищого ступеню нелогічності, це культ дурості.Це фінальна точка, де мова ненависті перевертає реальність, а пропаганда – це чиста впертість. Це апогей волі над розумом. Називати інших фашистами, коли ти сам фашист, – це основа путінської політики. Американський філософ Джейсон Стенлі називає це «підривною пропагандою».

Я називаю це «шизофашизмом» – а в українців є більш витончена назва – «рашизм».Зараз ми більше розуміємо фашизм, ніж у 1930-х. Ми знаємо, до чого він призвів. Ми повинні визнати дії Росії фашизмом, адже тоді ми будемо розуміти, з чим маємо справу. Однак розпізнати фашизм не означає скасувати його. Фашизм – це не те, про що треба вести дебати. Це культ волі, що породжує вигадки. Це про міфи людини, яка «зцілює» світ насиллям, і ця думка буде підтримуватись пропагандою до самого кінця. Фашизму можна протистояти тільки через демонстрацію слабкості лідера. Лідера фашистів треба перемогти – і зробити все, що для цього необхідно. Тільки тоді міфи почнуть руйнуватись.У 1930-х демократія переживала занепад, а фашистські режими готувалися до нападу на своїх сусідів. Якщо зараз Росія переможе, це буде не просто силовим знищенням демократії, – це буде деморалізуючим фактором для демократій у всьому світі. Навіть до війни друзі Росії – Марін Ле Пен, Віктор Орбан, Такер Карлсон – були ворогами демократії. Перемога фашистів на полі бою покаже, що лише груба сила здатна вирішувати проблеми, а розум є прерогативою невдах. Це покаже, що демократії повинні зникнути.Якби Україна не чинила спротиву, ми б побачили «темну весну» для демократій усього світу. Якщо Україна програє, нас очікують десятиліття темряви.

Детальніше за посиланням:https://www.nytimes.com/…/russia-fascism-ukraine-putin…

Читайте також: