uk

Ввідбулася Всеукраїнська наукова конференція «Рашизм: сучасний варіант варварства (юридичні аспекти проблеми)»

Необхідність осмислення причин та сутності рашизму, а саме  ідеологічних, політичних і правових умов, за яких стало можливим його формування, є нагальною потребою для української гуманітаристики, і зокрема для правової науки, яку суттєво актуалізувала активна фаза війни Російської Федерації проти України.  

Одна з перших спроб такої життєво важливої наукової рефлексії була здійснена на Всеукраїнській науковій конференції «Рашизм: сучасний варіант варварства (юридичні аспекти проблеми)», якавідбулася 25 травня 2022 року під егідою Міжнародної асоціації істориків права, Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України та Комісії історії українського права при Президії НАН України. 

Захід проведено в онлайн режимі й у ньому взяли участь науковці з усієї України. Всього з доповідями виступило 20 вчених, зокрема 13 докторів наук і професорів, з Києва, Харкова, Львова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя й Полтави. Ще майже 20 вчених  виступили в обговоренні доповідей.

Відкрив конференцію незмінний Президент Міжнародної асоціації істориків права член-кореспондент НАПрН України Олександр Ярмиш, а першу наукову доповідь виголосив директор Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, академік НАПрН України,  доктор юридичних наук Олександр Скрипнюк.

Конференція була розділена на 5 тематичних панелей. Перша з них, «Особливості путінщини як диктаторського політичного режиму», охопила проблеми наукового визначення рашизму (російського фашизму), предтечею якого є путінізм, його складових елементів та головних рис, а також витоків та етапів формування. Було зроблено спробу схарактеризувати рашизм в юридичній, політичній, ідеологічній, економічній та соціальній сфері.

Доповіді й дискусія другої панелі, «Рашизм: типологія, поняття та складові», здебільшого стосувалися проблем формування ідеології рашизму, історичної тяглості її складових, а також впливу російської пропаганди на українське суспільство та світове співтовариство.

Робота третьої панелі, «Історико-правова наука і протидія рашизму», була зосереджена навколо проблеми посилення ролі історико-правової науки щодо протидії міфологізації та перекручуванню історії, які є важливим наріжним каменем історіоцентричної ідеології рашизму. Доповідачі звертали увагу як на потреби політичного виховання майбутніх юристів, так і на необхідність недопущення підміни науки патріотичною міфологією.

Четверта панель, «Українське питання» в ідеології рашизму та російська агресія проти України», об’єднала доповіді, присвячені місцю і ролі України в рашистській людиноненависницькій ідеології. 

Остання, п’ята панель, «Російська пропаганда і російське суспільство в добу агресії Російської Федерації проти України», стосувалася проблем російської культури та суспільства, зокрема і наукового середовища, їх ролі у формуванні рашизму й способів взаємодії з ними, а також  національного питання в самій Україні в умовах військової агресії.

Конференція проведена передусім силами відділу історико-правових досліджень Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України (завідувач відділу, керівник робочої групи з підготовки  конференції – професор І. Б. Усенко). Активну участь в роботі конференції взяли усі співробітники відділу. Технічну частину конференції забезпечував провідний інженер інституту П. С. Демченко.

Анотована програма конференції з короткими тезами усіх доповідей була оприлюднена в електронній формі у соціальних мережах до початку конференції. Запис конференції розміщений на youtube-каналі Міжнародної асоціації істориків права.

 Переглянути відеозапис конференції

За інформацією Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України та прес-служби НАН України

Читайте також: