uk

Стало відомо, хто отримав Нобелівську премію з літератури та хто визнаний найкращим правозахисником року

Нобелівський комітет 6 жовтня 2022 року оголосив лауреаткою премії з літератури французьку письменницю Анні Ерно. Премія присуджена «за мужність і клінічну гостроту, з якою вона розкриває коріння, відчуженість і колективні обмеження особистої памʼяті».

«У своїх творах Ерно послідовно та з різних точок зору розглядає життя, позначене сильними відмінностями щодо статі, мови та класу. Її шлях до авторства був довгим і важким. Її робота з пам’яті, присвячена сільському походженню, з’явилася як проєкт, який намагався розширити межі художньої літератури. Попри свій класичний самобутній стиль, вона заявляє, що вона радше етнолог, ніж письменниця», — зазначили у Нобелівському комітеті.

Письменниця використовує у своїх роботах необроблений стиль прози у формі щоденника, реєструє суто зовнішні події. Усі романи Енро зображають реальні епізоди її біографії: дитинство, карʼєру, заміжжя, материнство, відкриття власної сексуальності, рак грудей, хворобу і смерть матері.

Книги Анні Ерно, на які звернули увагу у комітеті: Journal du dehors (Екстер’єри); La vie extérieure 1993–1999 (Життя на природі); Les armoires videos (Відеокабінети); La place (Місце); Une femme (Історія жінки) про матір письменниці; La honte (Сором); L’occupation (Професія) про міфологію романтичного кохання; Les années (Роки).

Лауреатами Нобелівської премію миру за 2022 рік стали білоруський правозахисник Алесь Бяляцький, російська правозахисна організація «Меморіал» та українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод». Про це повідомляє офіційний сайт премії.


«Лауреати доклали видатних зусиль, щоб задокументувати військові злочини, порушення прав людини та зловживання владою», – зауважили в Нобелівському комітеті.

Як йдеться у повідомленні, Центр громадянських свобод був заснований у Києві в 2007 році з метою зміцнення українського громадянського суспільства та тиску на владу, щоб зробити Україну повноцінною демократією. Центр активно виступає за приєднання України до Міжнародного кримінального суду.
Після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року Центр громадянських свобод бере участь у виявленні та документуванні військових злочинів російських загарбників проти українського цивільного населення.

Як зауважили у Нобелівському комітеті, Алесь Бяляцький був одним із ініціаторів демократичного руху, який виник в середині 1980-х років. Він присвятив своє життя просуванню демократії та мирного розвитку у своїй рідній країні. Серед іншого, він заснував організацію «Весна» у 1996 році у відповідь на суперечливі поправки до Конституції, які надали президенту диктаторські повноваження та викликали масові демонстрації.

Органи влади неодноразово намагалися змусити Алеся Бяляцького замовкнути. Перебував у в’язниці з 2011 по 2014 рік. Після масштабних демонстрацій проти режиму в 2020 році його знову заарештували. Він і досі перебуває під вартою.
Правозахисна організація «Меморіал» була заснована в 1987 році правозахисниками Радянського Союзу. Серед засновників були лауреат Нобелівської премії миру Андрій Сахаров і правозахисниця Світлана Ганнушкіна.

Крім створення центру документації жертв сталінської епохи, «Меморіал» зібрав і систематизував інформацію про політичні репресії та порушення прав людини. Як зауважують у Нобелівському комітеті, під час чеченських війн «Меморіал» збирав і перевіряв інформацію про зловживання та військові злочини, скоєні проти цивільного населення російськими та проросійськими силами. У рамках переслідування «Меморіалу» з боку російського уряду цю організацію спочатку назвали «іноземним агентом». У грудні 2021 року влада вирішила примусово ліквідувати «Меморіал», а документаційний центр закрити назавжди.

Читайте також: