uk

Стаття філософині Ксенії Зборовської «Міфи доктрини «русский мир»: православні, космополіти, брати, обрані? На що спирається російська пропаганда»

Співзасновниця освітнього проєкту «Печера Платона», наукова співробітниця Державної установи «Центр оцінювання діяльності наукових установ та наукового забезпечення розвитку регіонів України НАН України» кандидатка філософських наук Ксенія Зборовська розповіла у своїй статті на що спирається «русский мир» і які з його хитрих маніпуляцій ми могли й не помітити в нашому буденному житті.

Дослідниця зазначає: «Власне, чому ми говоримо про доктрину «русский мир»? Самі росіяни використовують це словосполучення на позначення культурно-цивілізаційної, геополітичної та релігійної концепції, яка передбачає об’єднання російськомовного населення в усьому світі. (…) Доктрина «русский мир» забезпечує ідеологічну легітимацію всеохопного, універсального і глобального проєкту, який має на меті підтримання і поширення влади й могутності Росії як політичного суб’єкта. Простими словами, росіяни — обраний народ, який мають щонайменше поважати й боятись, а в ідеалі непогано б отримати панування над світом (релігійне, культурне чи політичне — це вже нюанси). Щоб цей світогляд мав хоч якийсь шанс не луснути від таких роздутих цілей і вміститись у мізки пересічних громадян росії, в його основі має бути система наративів, тобто оповідей, які б пояснювали будову цього казкового світу «великой нации», логіку його історії від зародження і до «побєдного конца». Ці наративи — міфи, штучно створені концепти, які в різних своїх варіаціях лунають на російському телебаченні, вшиті в російську літературу, культуру, покладені в базис російського псевдоправослав’я. (…)Таких ключових міфів я виокремлюю п’ять. Їх, звісно, можна ідентифікувати й більше, але знання цих дає вже непоганий інструментарій для препарації пропаганди і ведення інформаційного протистояння російським наративам. Представлені в цій статті міфи стосуються питань релігії, державності, національності, історичного поступу та геополітики».

Стаття опублікована у двох частинах. Перша частина присвячена тому, як міф про православ’я впливає на формування російської державницької ідеології та чому ідеї космополітизму в росії оповиті ріками крові. У другій частині розкриваються ще три міфи: про братні народи, російську цивілізацію та її тисячолітню історію.

Ознайомитися з першою частиною статті
Ознайомитися з другою частиною статті

Читайте також: