uk

В університеті Шевченка досліджують лікування складних вогнепальних та мінно-вибухових ушкоджень без антибіотиків

Мова йде про лікування за допомогою бактеріофагів.

Про це повідомили у  Київському національноу університеті імені Тараса Шевченка. 

Керівник проєкту Олексій Шевченко, доцент кафедри вірусології  говорить, що специфіка бактеріофагів полягає в тому, що вони, на відміну від антибіотиків, запобігають виникненню стійких до антибіотиків штамів бактерій.

Крім того, фагові препарати можна швидко модифікувати у відповідь на зміну складу патогенних бактерій та їх чутливості, говорить науковець.

Бактеріофаги – це віруси, які специфічно вражають бактерії. Здатність бактеріофагів вбивати бактеріальні клітини робить їх привабливими агентами для розробки антибактеріальних засобів.

До основних етапів дослідження відносяться:

  • вивчення спектру бактерій, які найчастіше викликають розвиток кістково-гнійних патологій у пацієнтів;
  • первинне виділення бактеріофагів, специфічних до виділених бактерій, що викликають кістково-гнійні патології у хворих;
  • дослідити біологічні властивості виділених бактеріофагів та відібрати їх ізоляти, найбільш перспективні для лікування патогенної мікрофлори;
  • створення експериментальних сумішей ефективних ізолятів бактеріофагів.

Проєкт “Бактеріофаги як біопрепарати для боротьби з бактеріальними ускладненнями у постраждалих від вогнепальних та мінно-вибухових уражень” реалізується у рамках конкурсу Національного фонду досліджень України «Наука для відновлення України у війні та Післявоєнний період».

Читайте також: