uk

МОН отримає грант у розмірі 8,5 млн євро на підтримку проєкту щодо розбудови оновлених закладів професійної освіти

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ)та Міністерство освіти і науки України уклали угоду для впровадження проєкту «Програма підтримки професійно-технічної освіти в Україні». Угода передбачає надання гранту ЄС у розмірі 8,5 млн євро. Кошти будуть спрямовані на надання допомоги для ефективної підготовки проєкту, його провадження і реалізації процедур закупівель, а також на комунікаційні цілі.

«Сучасна система професійної освіти – це необхідний крок на шляху до відбудови України. Вона має бути інноваційною, гнучкою, інклюзивною, а також орієнтованою на розвиток людського потенціалу. Водночас неможливо говорити про великі зміни в системі без ґрунтовних, фактичних змін у самих профтехах. А тому фінансування від ЄС та ЄІБ буде спрямовано саме на реконструкцію і модернізацію безпосередньо закладів професійної освіти, що дозволить створити фундамент для подальшої трансформації», – зазначив міністр освіти і науки України Лісовий Оксен.

Цей грант доповнює кредитну угоду ЄІБ у розмірі 58 млн євро, яку підписали у 2021 році для фінансування будівництва, реконструкції та модернізації наявних закладів професійної освіти, а також для подальшого підвищення інтересу до професійної освіти серед молоді.

Першочергово кредит мав на меті підтримати одну з головних цілей у межах пріоритетів регіону Східного партнерства після 2020 року – побудова стійких, сталих та інтегрованих економік, у яких особливу увагу надають потребі інвестувати в людей, зокрема у молодь. Кредит також доповнював упровадження програми Європейського Союзу «EU4Skills: кращі навички для сучасної України».

Нагадаємо, що 16 серпня відбувся воркшоп із копірайтингу для ефективної комунікації профтехів.

Довідково 

Про підтримку України з боку ЄІБ 

ЄІБ співпрацює з Україною з 2007 року. Він надав негайну допомогу Україні одразу після початку війни, виділивши 1,7 млрд євро у 2022 році для фінансування екстреного ремонту інфраструктури країни, зруйнованої російськими бомбардуваннями. Банк ЄС також виділив кредитну лінію на суму 4 млрд євро для підтримки інтеграції біженців з України в країнах ЄС.

Про Інвестиційну платформу сусідства ЄС (NIP): 

Це механізм, спрямований на підтримку країн-партнерів ЄС, які входять до Європейської політики сусідства, у їхніх прагненнях щодо кращого урядування, а також економічного і соціального розвитку через поєднання кредитів від європейських фінансових установ (зокрема ЄІБ) із грантовими ресурсами з бюджету ЄС. Платформа переважно підтримує інфраструктурні проєкти в енергетичній, транспортній та екологічній галузях. Платформа також підтримує розвиток приватного сектору. Гранти технічної допомоги застосовують для реалізації вже профінансованих проєктів, таким чином посилюючи узгодженість між проєктними рішеннями ЄІБ, реформами в країні, зокрема галузевими економічними реформами, а також загальними цілями Європейської політики сусідства.

Про програму EU4Skills:

«EU4Skills: кращі навички для сучасної України» — це спільна ініціатива Європейського Союзу та його держав-членів, зокрема Естонії, Фінляндії, Німеччини та Польщі для підтримки реформи та стійкості професійно-технічної освіти в Україні. Програма спрямована на поліпшення ефективності реформи, підвищення якості та привабливості професійно-технічної освіти та її відповідності потребам ринку праці, навчання керівництва та викладачів закладів ПТО та модернізацію окремих закладів професійно-технічної освіти. EU4Skills підтримує реформу ПТО в Україні на національному та регіональному рівнях у семи пілотних областях: Чернівецькій, Львівській, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Вінницькій та Запорізькій.

Читайте також: