uk

Нічого спільного з конференцією, серед організаторів якої російські університети й наукові установи!

Академія наук вищої школи України заявила про вихід з числа співорганізаторів VII міжнародній конференції «Математичне моделювання 2023», яка має відбутись в Боровці (Болгарія) 6 – 9 грудня 2023 року. Відповідний лист за підписом президента АН ВШУ Олександра Наконечного надіслано на адресу президента Болгарської науково-технічної спілки механічної інженерії Георгія Попов. Академія наук вищої школи України отримала запрошення взяти участь у конференції як один зі співорганізаторів.

«Однак, наша академія не може мати нічого спільного з науковою подією, організованою Санкт-Петербузьким технічним університетом (який є одним із двох головних організаторів), співорганізаторами якої є ще декілька російських наукових установ, – йдеться у листі. – У час, коли триває жорстоке російське вторгнення в Україну і багато мирних українських громадян гинуть щодня від російських ракет та іншої зброї, розробленої російськими науковцями та інженерами (що представляють, поміж іншим, і установи, які значаться в списку організаторів конференції), ми вважаємо, що відповіддю світової академічної спільноти повинна стати повна ізоляція російської науки та російських учених, які зробилися невід’ємною складовою російської державної військової та пропагандистської машини». Більше деталей можна знайти в статті групи провідних українських учених у журналі «Nature» – https://www.nature.com/articles/d41586-023-00554-8.

Академія наук вищої школи України висловила глибоку вдячність уряду та народу Болгарії за їх солідарність у боротьбі за свободу України проти брутального російського режиму, який загрожує миру та демократії в усій Європі. «Тому нас глибоко засмучує той факт, що наукова подія, яку плановано провести в Болгарії, використовується для опосередкованої легітимації російського фашизму, – резюмують автори листа. – Ми переконливо наполягаємо виключити згадування про нашу Академію з усіх документів Вашої конференції».

Читайте також: