uk

Харківський хімічний семінар запрошує на чергову лекцію (АНОНС)

8 грудня 2023 року о 16:00 команда Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), започаткованого Науково-дослідним відділенням хімії функціональних матеріалів Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України, запрошує всіх бажаючих приєднатися до чергової онлайн- лекції.

Лектор: професор Радек Цибулька (Prof. Radek Cibulka), професор кафедри органічної хімії, Хіміко-технологічного університету Праги, Чеська Республіка (Full professor of Department of Organic Chemistry, University of Chemistry and Technology Prague, Czech Republic). Працює в галузі фотокаталізу та органокаталізу в окисно-відновних реакціях, пов’язаних з гетероциклічною хімією, вивчає окисно-відновні та фотоактивні системи на основі флавінів, а також біоміметичні реакції.

Тема доповіді: «Сильні відновники на основі дезафлавіну, що утворюються під дією світла» («Deazaflavin-based strong reducing agents produced by light»).

У доповіді йтиметься про розробку каталітичних відновлювальних систем на основі похідних флавіну, що працюють на принципах фоторедокс-каталізу. Лектор продемонструє, що збуджені радикал-аніони і нейтральні радикали, отримані з дезафлавінів та аналогічних сполук, належать до найсильніших відновників. Обговорюватиметься практичне застосування, включаючи, наприклад, генерацію фенільних радикалів з галогенбензолів, фоторедуктивне видалення трифліл/тозильних груп з сульфаніламідів або деалкілування амінних груп. Сильно відновлювальні властивості похідних флавіну, розроблені протягом останніх трьох років, чітко показують, що флавіни належать до найбільш універсальних фотоокислювальних каталізаторів.

Zoom link

Meeting ID: 459 004 2894

Passcode: Ch24022022

Докладніша інформація

Координатор заходу: член-кореспондент НАН України Валентин Чебанов (chebanov@gmail.com; info@isc.kh.ua). 

Мова семінару — англійська. Участь вільна, є можливість спілкування зі спікерами.

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

Читайте також: