uk

«Вавілон’13»: від Майдану до Війни

В Музеї історії міста Києва показали «Сильніше, ніж зброя» – фільм про Євромайдан, знятий неформальним об’єднанням «Вавілон’13» ще у 2015 році.

Людей у залі було небагато. Припускаю, що більшість героїв стрічки продовжують відстоювати свободу у той чи інший спосіб, тож просто фізично не змогли прийти.
Після фільму була можливість поспілкуватись з одним із творців фільму –– Костянтином Кляцкіним.

«Якщо вдуматись –– повірити неможливо. Десять років початку протестів. Але важливо згадати. Бо Майдан, його висока мета, українці, обʼєднані горизонтальними зв’язками, усе це – мені особисто завжди вправляє мозок і повертає його в конструктивне русло, навіть в найтемніші часи», – зазначає Костянтин.

Сьогодні троє з учасників «Вавілону» –– в лавах ЗСУ, інші створюють хроніки боротьби з російською агресією, фільмують війну. На запитання кореспондента «Світу»: чим вважати роботу об’єднання: суто історичними свідченнями чи знаряддям інформаційної війни, яка іде в усіх сферах і всіх географічних вимірах, і в якій нерідко (вибори у Словаччині та Нідерландах, зокрема) перемагають проросійські сили, Костянтин дав розгорнуту відповідь:

«Щодо інформаційної політики нашої держави. Ми досі без підтримки, що ми змогли здобути [самі] –– те здобули. В основному у вигляді грантів. Далі виробництва фільмів у нас немає сил і можливостей рухатись. Хтось іде фестивальною стежкою, як моя колега, яка знімає фільм про полк, а зараз ––бригаду «Азов» –– і досі не закінчила цей фільм. Багато чого змінилося у житті героїв, і про це кіно знають за кордоном, чекають цей фільм. Бо це «Азов», це десять років, а буде один фільм. І це дуже складно, не маючи жодної підтримки, щось просувати. Те що «Вавілон’13» робив після Майдану, і на цій хвилі по всьому світу –– це було щось неймовірне. Українці, діаспора, усі хотіли показувати, розповідати, бо все було дуже викривлено й інформація була дуже різна. І ми з радістю їздили по таких показах. Перший показ, коли я виїхав за кордон показувати щось про Майдан, був у Словаччині. Ми, такі молоді, сиділи в залі перед аудиторією, яка… шукала нацистів! Вони не могли повірити, що ми і є ті кінематографісти, які знімали Майдан, питали, де наші нацистські тату. І ми їм пояснювали, що студентів побили, що там були й наші друзі, пояснювали, чому ми вийшли на вулицю. Ефект був чудовий, але, на жаль, там було лише кілька десятків людей.

Зараз навіть про таке не йде мова. Ми багато чого на нашому ютубканалі викладаємо, але ще більше не викладаємо. Є обмеження в роботі з різними підрозділами. Наприклад, я знімаю багато чого, але з умовою, що все це на після війни, хоч і розумію, що це буде нескоро. Тому шукаємо історії, що їх можна робити тут і зараз, вони не будуть містити інформації, що може нашкодити ЗСУ чи нашим людям. Їх можна викладати, робити публічними. Але більшість знімань здійснюється на перспективу, а коли ця перспектива настане?..

Водночас після повномасштабного вторгнення ми зробили багато фільмів. У Музеї історії Києва показували їх цілу серію. Ми відкриті до пропозицій. Якщо хтось пропонує співпрацю, ми включаємось, але власних ресурсів у нас небагато.

Ми знаємо, що на наступний рік для Держкіно закладено 500 мільйонів гривень на патріотичні фільми. Я дуже сподіваюсь, що вони хоча б одну соту вкладуть у промоцію тих фільмів, які вже створені», –– сказав Костянтин Кляцкін.

За словами Костянтина, росія вкладає шалені кошти у просування своїх фільмів. Тим, хто їх створює, оплачують внески, дорогу, проживання, абсолютно все. Тож вони ходять цими фестивалями, з усіма знайомляться і розповідають, яка росія хороша.

«Вони представлені абсолютно всюди. А ми, якби хотіли навіть за свої гроші поїхати, не можемо отримати дозвіл на виїзд, щоб представити своє кіно. Але є ютубканал, туди ми викладаємо наші готові роботи», –– сказав Костянтин Кляцкін.
Олег ЛИСТОПАД

Довідково: «Вавілон’13» –– неформальне кінооб’єднання з виробництва короткометражного та повнометражного українського документального кіно, до якого входила ціла низка відомих українських режисерів та операторів. «Вавилон’13» розпочав свою діяльність коротким відео: «Prologue», що було записано на Михайлівській площі 30 листопада 2013 року. Згодом кінооб’єдання створило низку повнометражних документальних фільмів, а пізніше відгалуженням кінооб’єднання стали роботи циклу документальних фільмів «Зима, що нас змінила» та «Наша Надія».
Ютуб «Вавілона’13»: https://www.youtube.com/channel/UCrJIIeADD45RsffK2yYgmSw

Сайт: https://babylon13.org.ua

Читайте також: