uk

Українські лісоблуди – невігласи чи лукаві?

Лісоводи — це ті, що вирощують ліс. Лісоруби — ті, що рубають. Лісоблуди — це ті, що дурять: суспільство, міжнародних партнерів і вище політичне керівництво країни з президентом включно.

Свіжий приклад лісоблудства — спроба видати за суспільне благо й екологічну перемогу знищення 5700 гектарів степових ділянок (https://www.facebook.com/ForestsOfUkraine/posts/pfbid02JKZ2HvTBgffvc5hHTtAKU8uVuaA6Y3oSt73SRDG1Ttjrt28yPXQLoNUemVbrHymVl). Піарники ДП «Ліси України» намагаються нас усіх переконати, що зробили добро, бо планують засадити ці гектари «лісовими культурами». Оскільки, заявляють вони, треба «відновити показник лісистості південних регіонів», яка «була мінімальною». Авжеж, була! Бо наші південні регіони — це степ! Там ліс не росте! Ну не його це природна зона, садити там ліс — це викидати гроші на вітер. Наші гроші, народні. Бо «Ліси України» — це державне підприємство.

Щоб «прикрити» це марнотратство, лісоблуди створили видимість схвалення такого акту з боку громадськості. Для чого створили «робочу групу», до її складу увійшли, за словами лісоблудів, фахівці Всеукраїнської екологічної ліги / All-Ukrainian Environmental League, Управління екології Миколаївської обласної державної адміністрації, національних природних парків Миколаївщини, Південного регіонального управління лісового господарства та Південний лісовий офіс. Водночас чомусь не називаються ні прізвища цих фахівців, ні назви парків. Чи не тому, що керівництво Всеукраїнської екологічної ліги в особі Тетяни Тимочко неодноразово критикувало спроби лісоблудів замилювати суспільству очі під приводом проведення так званої акції «Мільярд дерев»? А один з кращих експертів цієї Ліги Олексій Бурковський неодноразово розносив ущент безпідставні спроби лісоблудів обґрунтувати нищення степів через заліснення.

Що ж саме хочуть «заліснити» діячі з ДП «Ліси України»? Це, як вони пишуть, «ділянки, розташовані в степовій зоні, але степом не є, не несуть цінності у збереженні біорізноманіття і можуть бути використані під лісорозведення. Серед них — колишні пасовища з ознаками пасовищного перевантаження, балки, ділянки з загиблими лісовими культурами». Не є степом? А чим? Оранкою? Так проведіть роботи з відновлення степу, Олексій Бурковський на своїй землі робить це успішно, він вас навчить. Балки? Так це зазвичай найцінніші ділянки степової рослинності, бо там через круті схили оранки не було. Ділянки з загиблими лісовими культурами? Ну так вам уже природа пояснила, що тут ліс рости не буде, а ви й далі хочете викидати гроші на вітер?

Ну й, нарешті, пасовища. Це теж дуже цінні ділянки, пасовищ мало і стає дедалі менше, відповідно, стає дедалі меншою чисельність та кількість видів тварин і рослин, які у ході еволюції пристосувалися до пасовищних екосистем. У Чехії, наприклад, не стали засаджувати лісом 350 гектарів колишнього військового полігону, а створили тут природний резерват.

Випустили на вільний випас сорок зубрів, стада диких коней та великої рогатої худоби. Завдяки цьому там зберігається пасовищна екосистема, хіба що кущі глоду та шипшини доводиться вирізати буром, бо з колючками тварини впоратися не можуть. Першоцвіти, лугові мурашники, колонії бджолоїдок, розквіт комаства — вже за кілька років від початку вільного випасу. А не чахлі сосни й червоний дуб, якими намагаються ґвалтувати пасовища наші лісоблуди.

Виникає запитання: чи розуміли чиновники, які давали команду на проведення цієї кампанії обману, що знищення 5700 гектарів степових угідь — це антиекологічно, що це суперечить курсу України на збереження біорізноманіття? Тобто чи вони неграмотні (прямо скажемо — невігласи)? Чи усе ж вони все розуміють, бо це питання неодноразово порушувалося на численних нарадах, робочих групах, у ЗМІ? Тоді вони пішли на цей обман свідомо, отже — лукаві. Але в обох випадках нашому суспільству не такі керівники потрібні у державних підприємствах. І треба попросити їх на вихід.

Сподіваємось, належну оцінку діям лісоблудів у Миколаївській та Одеській областях з Південного лісового офісу ДП «Ліси України» дадуть як у Державному агентстві лісових ресурсів, так і в Міністерстві захисту довкілля.

На фото автора: дикі коні у «пасовищному» природному резерваті Чехії

Олег ЛИСТОПАД

Читайте також: