uk

Таврійський залишається Таврійським

Таврійський національний університет імені В.І Вернадського, який Міністерство освіти і науки України мало намір приєднати до Києво-Могилянської академії (про що, зокрема, йшлося в публікації «Світу» «Університети штормить»), залишається самостійним університетом. Таке рішення було ухвалено на нараді, що відбулася під головуванням віцепрем’єр-міністра, міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

Нарада, на яку запросили представників ТНУ, була названа за «старим» призначенням: нарадою щодо реорганізації Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського шляхом приєднання до Національного університету «Києво-Могилянська академія». (Вона й відбувалась у приміщенні НаУКМА). Про це заявив пресі ректор Таврійського Валерій Бортняк. Він зазначив, що отримав два листи, від МОН та Мінреінтеграції, де йшлося про запрошення на нараду. Загалом на зустрічі були представники ТНУ, Мінреінтеграції, МОН, постійний представник Президента України в АР Крим, народні депутати, представники Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Як розповідають учасники, розмова відбувалася не гладко. Свою позицію висловили таврійці, виступили представники інших сторін, нерідко аргументи поступалися місцем емоціям. І все ж, за підсумками обговорення було вирішено, що Таврійський національний університет залишиться самостійним університетом та працюватиме на розвиток освіти і науки в Криму. Для цього, йшлося у виступах, він має напрацювати та подати на розгляд МОН стратегію свого розвитку з чітким планом реалізації, завдяки чому навчальний заклад зможе стати не просто конкурентоздатним освітнім закладом, а й інтелектуальним осередком для повернення й відновлення українського Криму.

«Таврійський національний університет має бути конкурентним освітнім закладом. З акцентом на кримську складову в плані підготовки кадрів та наукових напрацювань», — сказала Ірина Верещук.

Про те, що Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського, який збиралися приєднати до Києво-Могилянської академії, і надалі працюватиме як окремий виш, заявила на цій нараді і Юлія Гришина – голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Учасники зустрічі зазначають, що значний вплив на позитивне для таврійців рішення щодо ТНУ здійснив лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, який звернувся до Президента України та до прем’єр-міністра з проханням «терміново вжити всіх необхідних заходів реагування щодо збереження Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського».

За збереження університету як самостійної одиниці виступила і постійний представник Президента України в АР Крим Таміла Ташева.

Тепер перед колективом університету постає надважлива і відповідальна робота над стратегією свого розвитку та її втіленням, аби повернутися в рідний Крим як сильний і конкурентоздатний український виш – інтелектуальний осередок для відновлення українського Криму.

Лариса ОСТРОЛУЦЬКА

Читайте також: