uk

Європейське фізичне товариство визнало ще два українські журнали

Виконком Європейського фізичного товариства 29 січня цього року ухвалив рішення визнати ще два українські журнали: «Фізику і хімію твердого тіла» (засновник – Прикарпатський Національний університет імені Василя Стефаника) та «Semiconductor Physics, Quantum Electronics and Optoelectonics» (засновник – Інститут фізики напівпровідників ім.В.Є.Лашкарьова НАН). Обидва видання широко відомі серед фахової спільноти й індексуються в міжнародних наукометричних базах “Scopus” та “WoS”. Важливо, що в складі їх редколегій та серед рецензентів є помітне представництво іноземних учених (це – один із головних критеріїв для визнання з боку ЄФТ).

Нагадаю, що раніше ЄФТ уже визнало «Український фізичний журнал» (Інститут теоретичної фізики ім.М.М.Боголюбова НАН), «Condenced Matter Physics» (Інститут фізики конденсованих систем НАН), «Журнал фізичних досліджень» (Львівський Національний університет імені Івана Франка). Таким чином, Україна за числом визнаних ЄФТ національних видань переважає сьогодні не лише Литву, Словаччину, Румунію та Болгарію (по 1 журналу), але й Польщу та Італію (по 2 журнали).

Щоправда, перед за числом визнаних ЄФТ журналів ведуть сьогодні не національні структури (академії, фізичні товариства тощо), а великі міжнародні видавництва, як-от «Institute of Physics Publishing» (22 видання), «Taylor and Francis Ltd.» (9 видань), «EDP Sciences» (7 видань), «Elsevier Science Publishers B.V.» та «Springer Verlag» (по 4 видання). Отже, приємно усвідомлювати, що принаймні за цим показником українська фізика випереджає відтепер знамениті наукові видавництва «Елсевір» та «Шпрінгер». Адже логотип ЄФТ на обкладинці видання реально сприяє його «видимості» та авторитету серед міжнародної спільноти.

Визнання ще двох українських журналів стало наслідком цілеспрямованих зусиль Українського фізичного товариства, яке, входячи до ЄФТ, докладає зараз значних зусиль для інформування європейської фізичної спільноти про ситуацію в Україні, яка героїчно бореться за своє національне виживання, і разом з тим – за свободу всієї Європи.

Так, з метою обговорення конкретних шляхів допомоги українським фізикам, торік 22 червня в режимі онлайн відбулася робоча нарада президента ЄФТ Люка Берже та генерального секретаря ЄФТ Енн Павсей з делегованими для цього Координаційною радою УФТ віце-президентом УФТ Михайлом Бєлоголовським та членом КР УФТ, президентом УФТ в 2013-16 рр. Максимом Стріхою.

За результатами тієї наради європейська сторона висловила, зокрема, готовність оперативно розглянути питання про визнання з боку ЄФТ фахових українських наукових журналів фізичного профілю, перелік яких сформує УФТ. Цей процес і було завершено в рамках трохи більш як півроку (зазвичай він забирає значно більше часу).

Щоправда, не всі запропоновані УФТ видання успішно пройшли процедуру: на заваді стали відсутність 1/3 іноземних членів у редколегіях та невелике представництво іноземних учених серед корпусу рецензентів. Але двері перед тими, кому не пощастило сьогодні, не зачинено назавжли: для цих видань це має стати стимулом привести свої редколегії та процедуру рецензування статей до вимог ЄФТ.

Максим СТРІХА, член Координаційної ради УФТ

Читайте також: