uk

МІОК Львівської політехніки презентував новий посібник з української мови як іноземної

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» презентував новий посібник-абетку з української мови як іноземної «Мої друзі». Авторка видання – наукова співробітниця МІОКу Галина Бойко.

Навчальний посібник «Мої друзі» Галини Бойко було створено на запит педагогів українських освітніх закладів із багатьох країн світу. Освітяни, які взяли участь у Міжнародних форумах українознавчих суботніх і недільних шкіл (2018, 2022 рр.), констатували гостру нестачу дидактичних матеріалів для дошкільних закладів і початкової школи. Комплекс «Мої друзі» для дітей 4–6 років покликаний задовольнити потребу педагогів у сучасних навчальних матеріалах і стати важливим компонентом патріотичного виховання українських дітей за кордоном. Через російсько-українську війну, масову міграцію українок з дітьми за кордон та виклики асиміляції актуальність української абетки тільки зросла.

Директорка МІОКу, к.пед.н., почесна професорка Львівської політехніки Ірина Ключковська у своєму слові зауважила, що у часі війни, через вимушену міграцію мільйонів українців приналежність до української держави визначається передусім бажанням людей тримати зв’язок з Україною: «Це наш скромний вклад у загальнодержавну справу плекання ідентичності українця за кордоном».

Ірина Михайлівна висловила сподівання, що, «пройшовши шляхом «буква – слово – текст – книга – історія – культура…», дитина залишиться попри різні життєві обставини в українському просторі буття і завжди триматиме зв’язок із Батьківщиною. А для українських освітян книга «Мої друзі» стане у пригоді й допоможе на складній педагогічній дорозі».

Авторка посібника Галина Бойко виступила з докладною презентацією структури й особливостей навчального посібника «Мої друзі»: розповіла про тематичне і смислове наповнення видання; продемонструвала сторінки з навчальної книги, робочого зошита та посібника для вчителів; розповіла про методичну базу видання та подальшу роботу над наступною частиною абетки. За словами авторки, абетка «Мої друзі» – це насправді комплекс вправ та завдань, що складені відповідно до рівнів володіння українською мовою як іноземною у тематичних розділах до кожної літери. Видання наразі вийшло невеликим накладом (200 примірників) – так вдасться врахувати рекомендації та побажання усіх, хто буде з ним працювати, та трохи згодом видати вже вдосконалений варіант.

Галина Бойко наголосила, що навчальний посібник «Мої друзі» покликаний пробуджувати у дітей любов і цікавість до нашої країни: «Наші друзі за кордоном стануть великими патріотами України!»

Наостанок усі присутні мали змогу доєднатися до дискусії своїми коментарями, питаннями чи заувагами.

Довідка

Абетка «Мої друзі» Галини Бойко для дітей віком 4–6 років складається з посібника, робочого зошита і «допомоги вчителю» (книга доступна за QR-кодом, вміщеним у посібнику). Комплекс «Мої друзі» доповнив колекцію написаних у МІОКу підручників «Спіймай Сковороду» (до 300-ліття Григорія Сковороди), «Образки з Лесиного життя» (до 150-ліття Лесі Українки), «Ключ до України: міста і люди» у двох частинах, «Мандрівка Україною» та інших.

Проєкт реалізовано відповідно до розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 22 лютого 2023 року № 78/0/5-23ВА «Про затвердження Комплексної програми посилення державотворчої й консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023–2026 роки».

Читайте також: