uk

У НМУ вперше стартувала сертифікатна програма для управлінців закладами охорони здоров’я

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця 20 керівників і керівниць закладів охорони здоров’я з Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Сумської областей та Києва розпочали навчання за сертифікатною програмою «Сучасні інструменти управління закладом охорони здоров’я». Учасники були відібрані організаторами за мотиваційними листами та співбесідами. 29 березня завершився перший модуль, всього сертифікатна програма скрадатиметься з чотирьох модулів і триватиме до 10 травня.

Це перша програма, що націлена на підвищення кваліфікації керівників медзакладів спеціалізованої ланки, перед якими наразі постали нові управлінські виклики, пов’язані з розгортанням третього етапу медичної реформи – створення госпітальної мережі у кожному регіоні України. У межах програми розроблено 4 модулі, що загалом триватимуть 16 днів занять. Після закінчення кожного модулю слухачам надається тиждень для самостійного опрацювання наданих матеріалів. Завдяки тому, що навчальна програма реалізується на базі Університету, це забезпечить її сталість. Надалі така сертифікатна програма викладатиметься у НМУ, а на її базі будуть створені методичні рекомендації, що дозволять масштабувати її в інших медичних ЗВО держави.

За словами директорки Інституту післядипломної освіти НМУ, професорки Тетяни Вежновець, сертифікатну програму «Сучасні інструменти управління закладом охорони здоров’я» фахівці кафедри менеджменту охорони здоров’я нашого Університету під керівництвом професора Валентина Парія розробляли спільно з представниками Бізнес-школи Українського католицького університету з використанням сучасних технологій навчання. Всі 4 модулі програми викладатимуть фахівці НМУ, в тому числі й ректор нашого Університету, професор Юрій Кучин, який виступатиме з лекцією про лідерство.

Так, перший модуль сертифікатної програми присвячений стратегічному менеджменту закладів охорони здоров’я (ЗОЗ) і міжнародним фреймворкам, другий – фінансуванню ЗОЗ, третій – управлінню людьми, четвертий – управлінню якістю медичної допомоги і диджиталізації закладу. Всі модулі програми передбачають опанування керівниками ЗОЗ сучасних інструментів управління у системі охорони здоров’я, яка адаптується до викликів війни. Наш Університет обрано для її створення і пілотування. Дана програма має перспективу стати основною для підвищення компетентностей керівників і керівниць кластерних закладів охорони здоров’я України, що входять до складу госпітальних округів і надають вторинну медичну допомогу.

Сертифікатна програма розроблена за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України. Методично-організаційними партнерами проєкту стали Бюро стратегічного супроводу Superwise і Бізнес-школа УКУ. Її створено для HealthLink.Recovery за фінансової підтримки БО «100% ЖИТТЯ» у рамках реалізації проєкту «HealthLink: Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні», що спрямована на відновлення/розширення медичних послуг у постраждалих від повномасштабного вторгнення регіонах», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також: