uk

У Харкові відбулася IV Міжнародна конференція, присвячена 50-річчю відкриття методу мікроконтактної спектроскопії (“PCS-2024”)

25-28 березня 2024 року у Фізико-технічному інституті низьких температур (ФТІНТ) ім. Б.І. Вєркіна НАН України (м. Харків) в онлайн-режимі пройшла IV Міжнародна конференція, присвячена 50-річчю відкриття методу мікроконтактної спектроскопії (МКС).

Участь у конференції взяли відомі науковці з України, Словаччини, Німеччини, Італії, Франції, Нідерландів, Швеції, Іспанії, Японії та США, які представили 27 усних доповідей тривалістю від 30 до 45 хвилин.

Конференцію відкрив та модерував учень відкривача методу мікроконтактної спектроскопії академіка Ігоря Янсона – директор ФТІНТ ім. Б.І. Вєркіна НАН України член-кореспондент НАН України Юрій Найдюк.

Тематика конференції охопила актуальні проблеми фізики електронних властивостей металів, магнетиків та надпровідників, нанофізики та спінтроніки. Це стосується точково-контактних досліджень надпровідного стану в нещодавно відкритих топологічних матеріалах, сполуках на основі заліза, важкоферміонних системах, дослідження ефекту переносу спінового обертального моменту, спостереження резистивного перемикання в шаруватих сполуках дихалькогенідів перехідних металів та у контактах атомарного розміру, виявлення триплетних надпровідних кореляцій у нанокомпозитах та багатьох інших нових явищ.

Ознайомитися з відеозаписами конференції можна за посиланням.

Читайте також: