uk

У І кварталі 2024 року Нацфонд досліджень профінансував наукові дослідження на 148 млн грн

За І квартал 2024 року Національний фонд досліджень України використав 148 млн грн, або 26 % із передбачених 567 млн грн на грантову підтримку наукових досліджень.

На сьогодні продовжується реалізація 122 розпочатих у попередніх роках наукових досліджень за конкурсами: «Підтримка досліджень провідних та молодих учених», «Наука для безпеки і сталого розвитку України» та «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди».

Так, в межах конкурсу «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди» продовжено реалізацію 66 наукових досліджень, спрямованих на вирішення невідкладних питань відбудови України у воєнний та повоєнний періоди, зокрема з розробки нових технологій і створення матеріалів для відновлення промислового виробництва, вирішення екологічних проблем, продовольчої безпеки, посилення захисту об’єктів критичної інфраструктури.

До реалізації проектів з наукових досліджень переважно залучено наукові установи Національної академії наук України (57 наукових досліджень) та заклади вищої освіти Міністерства освіти і науки України (55 наукових досліджень), на які спрямовано 90 % коштів грантової підтримки.

У ІІ півріччі 2024 року Національний фонд досліджень планує започаткувати реалізацію наукових досліджень за такими новими конкурсами як «Передова наука в Україні», «Наука для зміцнення обороноздатності України», «Дослідницькі інфраструктури для проведення передових наукових досліджень».

«Сьогодні вкрай актуальним залишається питання відбудови України у воєнний та повоєнний періоди. Саме тому маємо акумулювати зусилля науковців на вирішення актуальних потреб суспільства і держави, досягнення максимального практичного застосування результатів наукових досліджень у відповідних сферах, а також тісну взаємодію наукової спільноти з реальним сектором економіки. Тому система конкурсного фінансування має важливу роль під час реалізації наукових досліджень. Ідеться про створення конкурентного середовища, в якому кошти отримують найбільш потрібні для українського суспільства проекти. Це, на думку Мінфіну, і є показником того, що державні ресурси працюють ефективно», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Читайте також: