uk

Український інститут національної пам’яті запрошує на круглий стіл «Ніколи знову? Виклики європейської політики пам’яті про Другу світову в контексті російсько-української війни»

Круглий стіл пройде за участю українських істориків, політиків та публічних інтелектуалів 8 травня, о 14:00 (трансляція: https://www.youtube.com/watch?v=PAkVzgxDTM0)

Попри гасло «Ніколи знову!», що було квінтесенцією європейської політики пам’яті та примирення, в Європі знову точиться кривава війна та здійснюється геноцид, а континент та світ постав перед загрозою третьої світової війни.

Повномасштабна війна рф проти України гостро поставила питання переосмислення ролі росії у Другій cвітовій війні, та загалом – загальноєвропейської політики пам’яті про війну.

Сам факт агресивного нападу та порушення принципів світопорядку, усталених після Другої cвітової війни, спонукає до нових поглядів на події тієї війни.

Особливо критичним є непроговорений та недооцінений досвід Східної Європи. Досі ці народи тлумачили або як частину «росії», або щонайменше зону її впливів, або як місце діяльності агресивних етнонаціоналізмів. Повномасштабний напад Росії на Україну наново оприявнив, що цей регіон був об’єктом імперських аспірацій і Третього Райху, й СРСР. Тож без аналізу трагедії Східної Європи навряд чи можливо сформувати робочу модель пам’яті про Другу світову війну.

Читайте також: