uk

Пошук нових шляхів боротьби з антибіотикорезистентними інфекціями: дослідження вчених ІМБГ

Поширеність госпітальних інфекцій, зокрема в Україні, вже набула загрозливих масштабів. За даними ГО «Інфекційний контроль в Україні», щорічно госпітальні інфекції забирають життя щонайменше 50 000 людей.

Для вирішення проблеми антибіотикорезистентності треба рухатися кількома шляхами. Звичайно, пошук нових антибіотиків є важливою, хоч і дорогою стратегією такої боротьби. Все частіше полірезистентні інфекції сприймають як орфанні захворювання, але радше не через їхню рідкісніть, а через високовартісні розробки ліків із низькою економічною привабливістю внаслідок швидкої адаптації бактерії до антибіотиків та набуття нових резистентностей.

В Інституті молекулярної біології і генетики вже розробляють прототипи нових антибіотиків для боротьби із полірезистентним туберкульозом та стафілококом .Альтернативною та швидшою стратегією боротьби з полірезистентними інфекціями є off-label застосування фармакологічних препаратів для подолання антибіотикорезистентності. Перевагою такого підходу є наявність допущених до використання ліків, які можна застосовувати вже зараз у комбінаціях. Такі нові комбінації добре відомих препаратів можуть проявляти неочікувані властивості.

Нещодавно ІМБГ повідомляв про дослідження біоплівок бактерій .Такі біоплівки виявляють високу стійкість до антибіотиків та дезінфектантів завдяки високовпорядкованому просторовому надклітинному утворенню – біоплівці. Саме через біоплівки в інфекційному осередку інфекція може хронізуватись та загострюватись, а багато антибіотиків втрачають ефективність.

Втім, саме цей спосіб надклітинної організації бактерій може бути новою терапевтичною мішенню та вікном можливостей для вже відомих фармпрепаратів. Саме такому дослідженню присвячена робота «Розробка комбінованої терапії важких Klebsiella pneumoniae–асоційованих нозокоміальних інфекцій для подолання їхньої антибіотикорезистентності» (№ 2020.02/0246), яку підтримав Національний фонд досліджень України. Над проєктом працюють вчені ІМБГ Олена Мошинець, Яніна Похоленко , Ольга Юнгін, а також співробітники клінічних лабораторій та лікарі Катерина Руднєва, Вікторія Поточилова, Тарас Барановський, Олексій Крикунов.

Зокрема, в рамках проєкту вчені досліджують можливість застосування макролідного антибіотика азитроміцина, до якого K. pneumoniae є стійкою, як анти-біоплівкового агента у складі комбінованої терапії інфекції, спричиненої мультирезистентними штамами K. pneumoniae.

Зазначимо, що мультирезистентні клебсієльози наразі є однією з головних терапевтичних проблем в стаціонарах нашої країни і часто стають причиною летальних наслідків. Науковці сподіваються за результатами проєкту запропонувати нову терапевтичну схему лікування таких інфекцій.

Читайте також: