uk

Оголошено Нобелівських лауреатів з фізики, фізіології та медицини

Нобелівську премію 2022 року з фізики присуджено французу Алену Аспе, американцю Джону Клаузеру та австрійцю Антону Цайлінґеру – за експерименти з заплутаними фотонами, встановлення порушення нерівності Белла та новаторство в галузі квантової інформатики. Про це повідомляє офіційний сайт премії.

Як розповіли у Нобелівському комітеті, науковці провели новаторські експерименти з використанням заплутаних квантових станів, де дві частинки поводяться як одна одиниця навіть коли вони розділені. Їх результати розчистили шлях для нових технологій, заснованих на квантовій інформації.

Також у повідомленні наголошують, що ефекти квантової механіки починають знаходити дедалі ширше застосування – йдеться про квантові комп’ютери, квантові мережі і захищений зв’язок.

«Стає все більш зрозумілим, що з’являється новий вид квантової технології. Ми бачимо, що робота лауреатів із заплутаними станами має велике значення, навіть за межами фундаментальних питань про інтерпретацію квантової механіки», – каже Андерс Ірбек, голова Нобелівського комітету з фізики.

Нобелівську премію 2022 року у галузі фізіології та медицини присуджено шведському біологу, фахівцю з еволюційної генетики Сванте Паабо.

Лауреата оголосили сьогодні під час конференції в Стокгольмі. Науковець отримав премію за відкриття щодо геномів вимерлих гомінінів та еволюції людиниФундаментальні дослідження Сванте Паабо дали початок абсолютно новій науковій дисципліні – палеогеноміці. Виявляючи генетичні відмінності, які відрізняють усіх живих людей від вимерлих гомінідів, його відкриття створюють основу для дослідження того, що робить людину унікальною.

Завдяки відкриттям науковця ми тепер розуміємо, що архаїчні послідовності генів наших вимерлих родичів впливають на фізіологію сучасної людини.

Одним із таких прикладів є денисівська версія гена EPAS1, яка дає перевагу для виживання на великій висоті та поширена серед сучасних тибетців. Іншими прикладами є гени неандертальців, які впливають на нашу імунну відповідь на різні типи інфекцій.

Читайте також: