uk

Потрібно створювати потужну психолого-психіатричну службу — Єаген Головаха

Директор Інституту соціології НАН України член-кореспондент НАН України Євген Головаха розповів про наслідки війни для українців і про те, як з ними впоратися.

Учений зазначив: «Людина не може постійно жити у стані напруги. Тому вона користується будь-якою можливістю повернутися до звичного життя. Навіть на фронті. Не випадково в окопах є якісь тваринки, хлопці спілкуються телефоном з близькими. Але війна нас не відпускає.

КМІС оприлюднив результати опитування стосовно труднощів, які виникли з початку повномасштабної війни. Зниження доходів зазнали 70%; погіршення психічного здоров’я – 64%; погіршення фізичного здоров’я – 48%; розлука з родиною спіткала 42%; втрата роботи – 31%; втрата друзів або членів сім’ї – 28%. Ось наскільки глибоко війна увійшла в наше життя. Але не раджу засуджувати тих, хто використовує будь-яку нагоду, щоб відволіктися від воєнного жаху. Адже завдяки цьому ми живемо не тільки на кошти благодійників, а в нас жевріє економіка. Так ми підтримуємо себе і наше суспільство. (…) Так званий посттравматичний синдром  розвиватиметься не тільки у тих, хто був на фронті чи зазнав втрат. Ми всі є жертвами війни. А можливість чинити спротив цьому шаленому тиску зовнішніх обставин залежить від стану психіки, сили особистості і взагалі від настрою – піднесеного чи песимістичного. Ми вимірювали стан психологічного напруження, тривожності і так званого дистресу. Виявилося, що у найкращому стані – чоловіки на фронті. Жінки важче все переживають. Це пов’язано з їхньою більшою сензитивністю (мірою чутливості до дійсності). Але вони будуть мати менше фатальних наслідків, ніж чоловіки. Утім, і ті й інші потребуватимуть допомоги після війни. Тому потрібно створювати потужну психолого-психіатричну службу. Така можливість є – за роки незалежності ми підготували достатньо психологів».

Наостанок вчений зазначив: «Доля України вирішуватиметься після того, коли стане зрозуміло: що вона спочатку почне відновлюватися – інфраструктура чи корупційні схеми. Звичайно, Захід буде це відстежувати, оскільки до нас іде звідти суттєва допомога. Сподіваюся, що війна навчить навіть найважчий прошарок нашого суспільства – корумпованих чиновників. І ми переможемо – не тільки у війні».

Ознайомитися з повним текстом інтерв’ю

За інформацією медійного ресурсу «Кореспондент»та прес-служби НАН України

Читайте також: