uk

Інтерв’ю із зоологом Павлом Гольдіним «Слідство ведуть науковці: чому в Чорному морі масово гинули дельфіни»

Старший науковий співробітник відділу еволюційної морфології хребетних Інститутузоології ім. І.І.Шмальгаузена НАН України доктор біологічних наук Павло Гольдін розповів про те, чому в Чорному морі з перших днів повномасштабної війни масово гинули дельфіни та до яких наслідків це може призвести.

Учений зауважує: «У Чорному морі масово гинуть дельфіни. Гинуть два види: морська свиня і звичайний дельфін, або білобочка. Тобто два з трьох видів, які в нас трапляються. Є ще третій вид – афаліни. Афаліни майже не гинуть, принаймні немає такої масової загибелі, як інших двох видів. 24 лютого почалися обстріли з боку росіян, почалася активність їхніх суден, потім пуски «Калібрів» – і буквально в першій декаді березня почалися викиди дельфінів на турецьке узбережжя. Гаразд, зафіксували цю гіпотезу.  Далі у квітні надійшли повідомлення від болгарських колег, що в них у рибальських сітках гине незвично багато китоподібних. Такого у квітні зазвичай не буває. Так, і у квітні гинуть дельфіни, але небагато. А тут одразу, я не пам’ятаю точних цифр, але, наприклад, у десять разів більше, ніж зазвичай. Також болгарські колеги повідомили, що в них гинуть не тільки морські свині, а й афаліни, які зазвичай майже не гинуть у сітках – а тут одна, дві, три. Тобто щось відбувається. Окей, взяли до уваги.  Тож у квітні почалися з’являтися3 повідомлення про масові викиди мертвих дельфінів на узбережжя Чорного моря в Туреччині, Болгарії, потім у травні з’явилися такі ж повідомлення в Румунії та Україні. Такі повідомлення швидко поширюються соціальними мережами.  В Україні більшість випадків припадає на Крим, а точніше на Севастополь. Так само біля Севастополя найбільша кількість випадків, коли тварини викидалися живими. Але не тільки у Севастополі. Те ж саме траплялося і у Феодосії, і в Керчі, Одесі, у південній Болгарії в річці Ропотамо. Тобто ці випадки непоодинокі. І вони відбуваються на великій території. Найпівнічніший випадок – у Південному Бузі, північніше від Миколаєва, і аж до Зонгулдака в Туреччині. Пік цих подій припав десь на кінець травня – початок червня. І з кінця червня випадків поменшало. Невеликий спалах ми ще бачимо в останніх числах серпня, та зараз кількість випадків зменшується. Тобто можна припустити, що цей епізод масової загибелі майже скінчився. І як ми знаємо, коли у червні на якийсь час вщухли обстріли ракетами «Калібр» з акваторії Чорного моря, приблизно тоді плюс-мінус був останній спалах загибелі дельфінів (на момент проведення інтерв’ю – прим. ред.). Тобто дуже примітно, що ці спалахи загибелі відбуваються приблизно одночасно з бойовими діями з російського боку». 

Павло Гольдін пояснив чому це скоріш за все не інфекція, якою може бути інша причина такого явища, чим взагалі небезпечна війна для дельфінів та як може проявлятись довготривалий вплив військових дій на Чорне море.

Ознайомитися з повним текстом статті можна за посиланням.

Читайте також: