uk

Яким буде НМТ у наступному році?

У 2024-му році через повномасштабне російське вторгнення традиційне зовнішнє оцінювання знову не буде проведено, але вже втретє вступники складатимуть національний мультипредметний тест. Учора Міністерство освіти і науки України провело відкриту пресконференцію «Вступні випробування у 2024 році: чого очікувати».

Основним нововведенням НМТ-2024, як розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький, є тестування з 4 предметів, три з яких — українська мова, історія України та математика — є обов’язковими. Право вибору ще одного предмета лишається за вступником.

Усі предмети учасники тестування складатимуть в один день у такому форматі: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування. Якщо вступникові щось завадить (хвороба, повітряна тривога під час тесту тощо), то він зможе пройти тестування в додаткову сесію.

Як зауважують у МОН, зарахування історії України до категорії обов’язкових для складання предметів є важливим кроком для зміцнення національної свідомості та самоідентифікації. Директор Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко зауважила, що на НМТ перевірятимуть знання лише за період від XVI століття і дотепер.

Ті, хто не планує вступати до закладів вищої освіти, можуть не складати НМТ. У 2024 році для випускників немає обовʼязкової державної підсумкової атестації. Пробного НМТ також не проводитимуть. Однак УЦОЯО заздалегідь оприлюднить демонстраційні варіанти тестів.

Щодо закону, який регулюватиме вступ у 2024 році, то, за словами голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Сергія Бабака, нині він вже перебуває на етапі реєстрації у парламенті. Верховній Раді.

Читайте також: