uk

Колекція «Cкіфське золото» повернулась в Україну

Пару годин тому Держмитслужба повідомила, що вантажівка з 2,7 т культурних цінностей, відомих під назвою «Скіфське золото» вʼїхала на територію Києво-Печерської Лаври.

До України після майже 10 років судів повернулися артефакти чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного моря» в Амстердамі.

Музей Алларда Пірсона передав «Скіфське золото» до Національного музею історії України.

Нині фахівці обстежують стан 565 предметів. Це, зокрема, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким 2000 років.

За остаточним рішенням, винесеним Верховним судом Нідерландів, Україна мала виплатити Музею Алларда Пірсона €111 689 з нарахуванням відсотків за весь час збереження колекцій кримських музеїв.

Нагадаємо, що виставка «Крим: золото й таємниці Чорного моря» відкрилася в Музеї Алларда Пірсона у лютому 2014 року. На ній демонструвалися предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму.

У лютому 2014 року росія почала окупацію Криму. Предмети з колекції Національного музею історії України повернулися до Києва, а цінності кримських музеїв залишилися в Амстердамі.

У грудні 2016 року суд в Амстердамі постановив передати кримські скарби державі Україна.

Музеї Криму подали касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів з проханням скасувати рішення Апеляційного суду. 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів відхилив касаційну скаргу кримських музеїв. Нині артефакти передали державі Україна, а не музеям Криму, які перебувають в окупації.

Читайте також: