uk

Запуск електронної системи обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини єПам’ятка

Україні запрацює Інформаційно-комунікаційна система обліку єПам’ятка, розроблена Міністерством культури та інформаційної політики. Система дозволить сформувати єдиний масив даних про всі об’єкти культурної спадщини, включаючи ті, що перебувають на тимчасово окупованих територіях.

До реєстру вже внесено понад 105 тисяч об’єктів культурної спадщини у галузі архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки й техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва. Наразі органи місцевого самоврядування мають верифікувати ці об’єкти.

«Облік об’єктів культурної спадщини завжди був актуальним питанням, однак з повномасштабним вторгненням потреба систематизувати ці дані стала нагально. Зараз ми маємо близько 700 зруйнованих або пошкоджених культурних пам’яток. єПам’ятка стане дієвим інструментом, що допоможе акумулювати максимально повну інформацію про всі об’єкти культурної спадщини. Вести їх облік є необхідною складовою відбудови України.

Ми прагнемо забезпечити взаємодію системи з Єдиною державною системою у сфері будівництва. ЄДЕССБ створена для впорядкування процесу будівництва в Україні, вона максимально прозора та відкрита і ми переконані що дані про культурні пам’ятки неодмінно мають бути інтегровані туди так чи інакше. У першу чергу це необхідно для того, аби полегшити планування забудови територій. Також, що дуже важливо, для того, аби покращити контроль за збереженням пам’яток та їх комплексів, забезпечивши доступ до інформації про встановлені обмеження щодо таких об’єктів», – прокоментувала заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська.

єПам’ятка покликана перешкоджати хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови, а також оптимізувати процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління.

Ведення Державного реєстру нерухомих пам’яток України, як складової системи, буде обов’язковим для органів державної влади, зазначають у МКІП. єПам’ятка одночасно виконуватиме роль інструмента державного управління та відкритої для суспільства інформаційної бази про пам’ятки, з різницею лише у рівнях доступу.

Державний реєстр нерухомих пам’яток України розроблюється Міністерством культури та інформаційної політики України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проекту «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах / TAPAS».

Читайте також: