uk

В університеті Шевченка презентують мандрівну освітню виставку «Прийшли, заспівали, перемогли!»

Головний корпус КНУ, 1 березня, 11:00

Проєкт присвячений історії міжнародного тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича та світових гастролей Української Республіканської Капели під орудою Олександра Кошиця, котрий у 1908-1918 роках диригував Студентським хором Київського Університету Св. Володимира університету, повідомляють у вузі.

Авторка проєкту – Тіна Пересунько, дослідниця історії інтернаціоналізації «Щедрика» та культурної дипломатії України, наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, засновниця Інституту Леонтовича.

«Виставка розповідає захопливу історію того, як українська пісня «Щедрик» стала одним із найвідоміших у світі символів Різдва, і як українська ластівочка із щедрівки, підкоривши європейський та американський континенти, перетворилась на колядку дзвоників Carol of the Bells. Окрім того, історія «Щедрика» – це історія культурного спротиву України російській імперській політиці, свідчення успіху української культурної дипломатії, адже упродовж 1919-1924 років шедевр Миколи Леонтовича став не лише хітом світових гастролей хору Олександра Кошиця, а й голосом Української Народної Республіки у світі під час змагань нашої держави за міжнародне визнання і незалежність від Росії».

Під час відкриття виставки в університеті буде також представлено понад 100-річну платівку із нью-йоркським записом «Щедрика» (Brunswick, 1922). Це рідкісний в Україні та світі експонат з приватної колекції Тіни Пересунько, який дослідниця знайшла у США під час свого перебування у Нью-Йорку на стипендійній Програмі імені Фулбрайта, й привезла в Україну.

Окрім того, на заході авторка презентує та передасть до фондів бібліотеки Університету примірники своєї книжки «Щедрик. Відома пісня з невідомою історією», опублікованої на грант Посольства США в Україні для безплатного поширення в українських університетах.

Читайте також: