uk

Проєкт науковців Інститут фізики НАН України переміг у конкурсі Laserlab-Europe

Науковці Інституту фізики НАН України отримали грант на виконання проєкту «Надшвидка молекулярна динаміка світлочутливих аміноазобензолів, вивчена за допомогою сучасної фотоелектронної спектроскопії з роздільною здатністю в ультрафіолетовому діапазоні з часовим розділенням» в рамках Laserlab-Europe.

Laserlab-Europe (The Integrated Initiative of European Laser Research Infrastructures) – інтегрована ініціатива європейських лазерних дослідницьких інфраструктур) в рамках Програми ЄС «Горизонт 2020» з досліджень та інновацій, спрямований на підтримку досліджень та інновацій, що ґрунтуються на лазерних технологіях. Станом на 1 січня 2024 року Laserlab-Europe об’єднує 35 лабораторій з 18 країн світу.

Проєкт науковців Інституту фізики є міждисциплінарним, оскільки об’єктом дослідження є фоточутливі молекули, які вміють синтезувати та модифікувати (задля мінімізації часу оптичного відгуку) у Страсбурзькому інституті фізики та хімії матеріалів (м. Страсбург, Франція).Його актуальність яскраво підкреслюється отриманою П’єром Агостіні (США), Ференцом Краусом (Німеччина) та Анні Л’Юльє (Швеція) у 2023 році Нобелівської премії з фізики за створення ультракоротких імпульсів випромінювання аттосекундної тривалості, що вперше забезпечило можливість вивчати раніше недосяжні для дослідження електронні процеси всередині атомів і молекул.

Місце виконання проєкту – Інститут нелінійної оптики та спектроскопії коротких імпульсів імені Макса Борна (м. Берлін, Німеччина).

Керівник проєкту – старший науковий співробітник відділу когерентної і квантової оптики Інституту фізики кандидат фізико-математичних наук Наталія Качалова. У виконанні його завдань беруть участь співробітники Інституту фізики: науковий співробітник кандидат фізико-математичних наук Аліна Ходько; старший науковий співробітник кандидат фізико-математичних наук Валерій Войцехович; старший науковий співробітник кандидат технічних наук Олександр Мамута; молодший науковий співробітник Вадим Хоменко; перовідний науковий співробітник доктор фізико-математичних наук Ігор Дмитрук.

Мета проєкту – дослідження часу перемикання органічних фоточутливих молекул-аміноазобензолів у розчині за допомогою фемтосекундної та аттосекундної XUV (eXrtreme Ultra Violet – екстремально-глибоке ультрафіолетове випромінювання, або ультрам’яке рентгенівське випромінювання) фотоелектронної спектроскопії з часовим розділенням (TRPES).

Більше про конкурс та проєкт за посиланням.

Читайте також: