uk

Розпочав роботу Реєстр збитків від російського вторгнення

2 квітня в Гаазі на міжнародній конференції «Відновлення справедливості для України» оголосили про початок подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією рф проти України.

За першу годину роботи Реєстру заявки на компенсацію подали 18 українців. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Реєстр є першим компонентом майбутнього Міжнародного компенсаційного механізму, який буде створено окремим міжнародним договором у співпраці з Україною. Далі буде створено Комісію з розгляду претензій та Компенсаційний фонд.

Завданням Реєстру є приймання та опрацювання заяв і доказів.

Подати заяву можуть фізичні та юридичні особи, а також держава Україна (включаючи її регіональні та місцеві органи влади, а також підприємства, що перебувають у державній власності або під контролем держави).

Для того, щоб заяви були внесені до Реєстру, вони повинні стосуватися збитків, втрат або шкоди, які: були завдані 24 лютого 2022 року або пізніше; були завдані на території України, в межах її міжнародно-визнаних кордонів, включаючи територіальні води; були спричинені міжнародно-протиправними діями російської федерації в Україні або проти України.

Для подання заяв фізичні особи зможуть використовувати портал електронних послуг «Дія».

Реєстр не є судом, трибуналом, компенсаційною комісією або компенсаційним фондом. Він не розглядатиме заяви, що надходять до нього, по суті, не оцінюватиме їхню вартість і не призначатиме виплат. Ці функції виконуватиме міжнародний компенсаційний механізм, який буде створено в майбутньому.

Адміністратори Реєстру очікують щонайменше 6-8 мільйонів заяв.

Детальніше про роботу Реєстру можна прочитати на його сайті: https://rd4u.coe.int/uk/home

Читайте також: