uk

Японське агентство міжнародного співробітництва передало техніку для навчання в цифрових освітніх центрах

2 лютого в МОН відбулася зустріч із представниками Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA). Під час заходу японські партнери передали частину обладнання для навчання, яке згодом спрямують до областей, щоб технічно оснастити цифрові освітні центри.

Зокрема, JICA передало 85 генераторів та 1700 планшетів для дев’яти областей: Дніпропетровської, Донецької, Миколаївської, Одеської, Харківської, Херсонської, Запорізької, Луганської та Сумської. Невдовзі обладнання надійде до областей та надалі буде передано до цифрових освітніх центрів.

Ноутбуки й мережеві пристрої планують доставити на початку березня 2024 року. Згодом також передадуть принтери, проєктори, зарядні станції, інтерактивні панелі, 3D-принтери та набори робототехніки.

«Ми продовжуємо розбудовувати мережу цифрових освітніх центрів. На сьогодні маємо понад 165 просторів, упродовж кількох місяців планується відкрити ще 85. Насамперед центри мають бути оснащені якісною технікою для онлайн-навчання, тому підтримка від японського уряду є надзвичайно важливою. Це передусім стосується ноутбуків та планшетів, а також генераторів для безперебійного доступу дітей до інтернету. Один такий центр — це доступ до навчання кільком сотням дітей, які не мають власних гаджетів, чиї школи зруйновані або не працюють через безпекову ситуацію», — прокоментував Дмитро Завгородній, заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Загалом протягом 2024 року в межах домовленостей між JICA та МОН буде оснащено 85 цифрових освітніх центрів для забезпечення їхньої сталої роботи в громадах та містах, де немає доступу до очного навчання.

«Навіть у воєнний час необхідно забезпечити українських дітей можливістю навчатися, адже вони — майбутнє України. Тому ми високо цінуємо діяльність МОН щодо створення цифрових освітніх центрів та сподіваємося, що передане обладнання забезпечить безперервність освітнього процесу», — наголосив Мацунага Хідекі, головний представник JICA в Україні.

JICA надає допомогу МОН у межах субпроєкту «Невідкладне покращення обладнання для надання освітніх послуг» та Японської грантової допомоги з Програми екстреного відновлення. На цей субпроєкт японський уряд виділив приблизно 10 мільйонів доларів США.

Мережу цифрових освітніх центрів МОН почало розвивати з партнерами з кінця 2022 року. Нині понад 165 таких центрів функціонують у 17 областях України.

Читайте також: