uk

В Україні виявили найдавніші сліди існування людей у Європі — Nature

Йдеться про знайдені у закарпатському селищі Королево ще у 1980-х роках примітивні камʼяні знаряддя праці. На той момент їх ніхто не міг датувати, але це вдалося зробити зовсім нещодавно. Виявилося, що вік знахідки становить 1,4 млн років, що є найдавнішим доказом існування людини в Європі.

Вік знахідок підтверджує теорію про те, що Homo erectus, або людина прямоходяча, заселяла Європу зі сходу на захід — з Кавказу через Карпати.

“Досі не було вагомих доказів міграції зі сходу на захід. Тепер ми їх маємо”, — каже співавтор дослідження, український археолог з Академії наук Чеської Республіки у Празі Роман Гарба.

Дослідники зазначають, що у Королеві не збереглися рештки скелетів тодішніх мешканців, щоб визначити, до якого саме виду вони належали, але з огляду на знайдені артефакти можна припустити, що це були представники людини прямоходячої (Homo erectus).

Досі найдавнішими доказами існування людини в Європі були скамʼянілості та камʼяні знаряддя, знайдені в Іспанії та Франції віком 1,1—1,2 мільйона років.

Фото: Роман Гарба

Читайте також: