uk

Реабілітаційне лікування хворих з ураженням центральної нервової системи

Захворювання, пов’язані з ураженням центральної нервової системи, часто призводять до інвалідизації та, як наслідок, різкого зниження якості життя пацієнта.

Реабілітація необхідна кожному пацієнту, який переніс інсульт, або інше захворювання, пов’язане з ураженням мозку. Відповідно до міжнародних стандартів нейрореабілітаційні заходи мають починатися в максимально ранні терміни, ідеться у повідомленні ДУ “Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України”

Найчастіше пацієнт з інсультом або черепно-мозковою травмою після стабілізації стану надається вдома без необхідної кваліфікованої допомоги.Оптимальний варіант реабілітації – лікування у багатопрофільному медичному закладі.

 На базі відділення судинної патології головного мозку та реабілітації ДУ “Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України” проводиться реабілітаційне лікування хворих з наступними патологіями: наслідки перенесеного мозкового інсульту, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз, наслідки ЧМТ. З пацієнтом працює мультидисциплінарна команда фахівців до складу якої входять :

  • Лікар-невролог
  • Лікар ФРМ
  • Медична сестра
  • Фізичний терапевт
  • Нейропсихолог
  • Логопед

В своїй роботі фахівці Інституту застосовують передові системи реабілітації неврологічних хворих заснованих на поєднанні інновацій та класичної школи відновлювальної медицини з формуванням комплексного принципу організації допомоги та підходу до оцінки та аналізу стану пацієнта.

Заняття проходять згідно з індивідуально розробленим планом та під ретельним наглядом фахівців.

Суть реабілітації полягає в позбавленні або мінімізації порушень, які виникли через патологію, за рахунок активізації процесів регенерації організму. Не всі знають, що нейронні зв’язки, порушені в результаті судинних,  запальних, нейрон-дегенеративних, посттравматичних порушень, можуть відновлюватися, а це значить, що повне одужання дійсно можливе.

Ще один важливий момент реабілітації – правильний настрій самого пацієнта, наявність сильної мотивації повернутися до нормального життя. Багато в чому цей фактор залежить і від допомоги рідних і близьких хворого, їх настрою і натхнення.

Методики лікування і реабілітації, які застосовуються в клініці:

  1. Медикаментозна терапія та профілактика повторного інсульту

 2. Відновлення руху і ходьби

  1. Ерготерапія – навчання навичкам самообслуговування
  2. Робота з промовою і порушеннями ковтання 
  3. Психокорекція та поліпшення емоційного стану

Окрім цього, співробітники підрозділу «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України» активно співпрацюють з австрійськими колегами у сфері нейрореабілітації та післядипломної освіти лікарів неврологів та лікарів фізичної та реабілітаційної медицини в рамках проекту ACURE (Austrian Cooperation Ukraine Rehabilitation).

Пріоритетними напрямками цього проекту є:

  1. Реформування системи нейрореабілітації в Україні для пацієнтів, які перенесли інсульт.
  2. Освіта та професійний розвиток лікарів – неврологів, лікарів фізичної та реабілітаційної медицини та фахівців у галузі реабілітації з вищою немедичною освітою.
  3. Клінічна практика у сфері постінсультної нейрореабілітації.

Читайте також: