uk

Триває Зимова студентська школа “Основи теоретичної фізики” (інтенсив)

На Зимовій студентській школі “Основи теоретичної фізики” (інтенсив), яку з 11.01 по 21.01.22 проводить Інститут теоретичної фізики ім.М.М.Боголюбова НАН України спільно з Київським академічним університетом, відбудуться онлайн лекції.

Посилання на зум-мітінг лекцій

https://us02web.zoom.us/j/82307199018?pwd=M2MxNDdQN2FpR0N0WEZMQ3pOY0syQT09

Meeting ID: 823 0719 9018
Passcode: 434245

1) Середа, 19 січня о 16-00
«Комп’ютерний експеримент у фізиці ДНК»,
Сергій Перепелиця (стар.наук. співроб. ІТФ ім.М.М.Боголюбова НАН України).
Анотація. Молекулярне моделювання займає чільне місце в сучасних дослідженнях фізичних механізмів функціонування біологічних макромолекул. Результати комп’ютерних симуляцій молекулярних систем за своєю точністю не поступаються експериментальним методам і часто є єдино можливими для вирішення поставлених задач. В лекції будуть обговорюватися особливості структури та функціонування ДНК. Будуть висвітлені основні положення методу класичної молекулярної динаміки – одного з найбільш популярних методів в моделюванні біологічних макромолекул. На конкретних прикладах буде продемонстровано застосування цього методу в задачах фізики ДНК.

2) Четвер, 20 січня о 16-00
«Комп’ютерні моделювання магнітних наноархітектур»,
Олександр Пилиповський (наук. співроб. Київський академічний університет)
Анотація. Комп’ютерні моделювання систем із сильними нелінійностями та багатьма ступенями вільності є важливим інструментом для фізиків-теоретиків та експериментаторів. Такі об’єкти є типовими для сучасного наномагнетизму, що породило великий клас спеціалізованих пакетів моделювань, орієнтованих на дослідження термодинаміки і критичних явищ у магнетиках, статичних і динамічних властивостей систем, у яких існують різні класи солітонних розв’язків тощо. У лекції буде розказано про дослідження феро- і антиферомагнітних наноархітектур, властивості магнітних топологічних солітонів та розробку пакетів спін-ґраткових моделювань.

3) П‘ятниця, 21 січня о 16-00
«Темна сторона Всесвіту: dark matter»,
Антон Рудаковський (наук. співроб. ІТФ ім.М.М.Боголюбова НАН України)
Анотація. Темна матерія — одна з найцікавіших загадок сучасної фізики. Завдяки ній, наприклад, сформувалися галактики. Проте її природа, як і раніше, неясна. Пояснення наявних спостережних даних потребує нової фізики. В лекції ми коротко обговоримо свідчення на користь існування темної матерії, а також способи встановлення її природи та/або обмеження параметрів, які описують кандидата на її роль
.

Читайте також: