uk

Через зміни клімату аграріям центральних областей радять вирощувати озимі пшеницю та ячмінь замість проса та сої

Через зміни клімату аграріям Кіровоградської області радять вирощувати озимі пшеницю та ячмінь замість проса та сої – вони краще переносять коливання температури та засуху.
Про це розповів Суспільному заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України Віталій Іщенко.
У грудні Світовий банк опублікував результати дослідження про вплив зміни клімату на економіку України. Його проводили протягом двох років на замовлення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Дослідники дійшли висновку, що найбільше зміни клімату відчують у Черкаській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій та Кіровоградській областях.
Що радять в Інституті сільського господарства Степу НААН
На полях інституту біля села Созонівка Кропивницького району посіяні озимі пшениця, ячмінь та соняшник. Тут вирощують рослини, які адаптовані до умов степового регіону. Працівники досліджують їх врожайність і потім радять аграріям, що садити краще.
“Останні 10 років змінилася тенденція до підвищення температурного режиму в основні періоди вегетації сільськогосподарських культур. Краще засуху переносять озимі, бо використовують зимові запаси вологи. Періоди посухи змінюються надлишком зволоження – це також накладає свій відбиток на розвиток культур”,– каже Віталій Іщенко.
Щоб підвищити зимостійкість озимих зернових культур, потрібно вчасно їх сіяти, радить завідувач відділу рослинництва Назар Умрихін. Для Кіровоградської області – це друга половина вересня – початок жовтня. Тоді вносити фосфорно-калійні добрива, перевагу надавати морозостійким сортам.
За словами кандидатки фізико-математичних наук, експертки з питань зміни клімату Світлани Краковської, щоб уникнути впливу змін клімату на врожайність зернових культур, аграріям треба використовувати дослідження науковців.

Читайте також: