uk

Нашу ДНК щодня змінює навіть шматок смаженого м’яса – генетик

ДНК людини змінюється щодня. А впливають на це звичні для нас зовнішні чинники: політ в літаку, мобільні телефони чи віруси.

Про це в інтерв’ю для NTA розповів генетик, доктор медичних наук, професор Інституту фізіології імені Олександра Богомольця НАН України Віктор Досенко.

За його словами, наш геном не є стабільним, зміни, вирізання чи переставляння нуклеотидів в генові тривають весь час.

“Це відбувається і під впливом вірусів. Тому це нормальний процес, коли ДНК змінюється в процесі свого життя”, – зазначив Віктор Досенко.

Що змінює нашу ДНК

Генетик зауважив, що змінюють чи ушкоджують нашу ДНК мутагени, іонізуючі випромінювання, продукти спалювання та навіть звичайний політ у літаку.

“Наприклад, родон – це важкий інертний газ, продукт розпаду радію. Він постійно перебуває і у воді, і в повітрі. Ми постійно його вдихаємо. Накопичується він до речі, в приміщеннях, особливо на нижніх поверхах. Тому провітрювання і прибирання зменшує вплив іонізуючого випромінювання на наші клітини. Змінюють ДНК також хімічні канцерогени. Передусім, це продукти спалювання органічних речовин. Що б ви не спалювали, деревину чи бензин. Навіть шматок м’яса, на поверхні якого утворюється плівочка з мутагенів під час приготування. Тобто є багато зовсім звичних для нас факторів”, – зауважив він.

Мутагенний вплив мають і віруси, які вбудовуються у нашу ДНК. Проте наша інформаційна молекула має здатність відновлюватись.

“Ми постійно перебуваємо у взаємодії із зовнішніми факторами. Вони розривають дволанцюгову молекулу. Але весь час працюють ферменти репарацій або відновлення. Ми б геть змінилися, якби їх не було. Вони відновлюють первинну структуру нашої основної інформаційної молекули – ДНК. Якщо ці системи не працюють, то це біда. Це одразу збільшує ймовірність онкологічних захворювань”, – підсумував Досенко.

Читайте також: