uk

Стаття вченого-зоолога і природозахисника Олексія Василюка «Як зберегти чорнобильські ліси? 4 негайні кроки»

Голова Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології імені І.І. Шмальгаузена НАН України Олексій Василюк зауважує: «2020 рік запам’ятався рекордними пожежами у Чорнобильській зоні. Десятки тисяч гектарів пошкоджених і знищених лісів, і близько восьми мільярдів гривень збитків! Катастрофа могла повторитися у 2021 році, але нам пощастило – рік видався досить вологим. Утім, 2020 рік запам’ятався й іншим: масштабними незаконними рубками унікальних чорнобильських лісів. І тим, що незаконна деревина потрапляла за межі зони без належного радіологічного контролю. У 2021 році ситуація анітрохи не змінилася.Настав 2022 рік. Як думаєте, які в киян шанси подихати димом чорнобильських пожеж? Або – купити паливні гранули з радіоактивної деревини? Шанси високі. Бо влада так і не спромоглася вжити адекватних заходів для збереження як лісів Чорнобильської зони, так і здоров’я своїх громадян. Чи потрібно для цього робити щось надважке? Та ні. Зберегти чорнобильські ліси допомогли б чотири прості кроки».

Учений пропонує таку схему дій: (1) зміна некомпетентного керівництва, (2) передача землі й техніки Чорнобильському заповіднику, (3) сучасний протипожежний план, (4) належний радіологічний контроль деревини. Він також пояснює важливість та специфіку кожного кроку.

Наостанок Олексій Василюк відзначає: «На початку 2022 року природоохоронні організації України звернулися до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів з вимогою негайно впровадити ці чотири кроки для збереження чорнобильських лісів.Пожежонебезпечний період 2022 року почнеться, як тільки розтане сніг. Часу зволікати – майже не залишилось!».

Ознайомитися з повним текстом статті

За інформацією інформаційної платформи «Українська Правда» та прес-служби НАН України

Читайте також: