uk

Найбільший у світі телескоп припаркувався за мільйони кілометрів від Землі

За тридцять днів після запуску найбільший і найпотужніший телескоп у світі “Джеймс Вебб” досяг точки в космосі, звідки спостерігатиме глибини Всесвіту. Це точка Лагранжа L2 за 1,5 млн кілометрів від Землі, на її нічному боці.

Найближчими місяцями фахівці космічного агентства налаштовуватимуть обсерваторію, фокусуватимуть її дзеркала, зокрема, центральний елемент телескопа шириною 6,5 м, повідомляє ВВС. Після цього телескоп, вартість якого оцінюють у 10 млрд доларів, розпочне роботу й надішле перші наукові дані.

Головне дзеркало телескопа складається з 18 берилієвих сегментів шестикутної форми. Сумарна площа їхньої поверхні становить 25 м², загальний діаметр – 6,5 м². Це найбільше в історії дзеркало, що вийшло за межі земної атмосфери.

“Ми наразі працюємо над тим, щоб усі ці 18 сегментів почали діяти як одне велике дзеркало, а також привести вторинне дзеркало у його оптимальний стан. Ми робимо це за допомогою наукових схем, тому нам потрібно активувати наукові інструменти і перевірити їх за допомогою певного початкового калібрування”, – пояснив Чарлі Аткінсон з Northrop Grumman, американської аерокосмічної компанії, яка спільно з космічним агентством НАСА керувала розробкою телескопа.

Космічний телескоп НАСА “Джеймс Вебб” (James Webb Space Telescope) вартістю 10 млрд доларів стартував 25 грудня 2021 року з Французької Гвіани. Через величезні розміри “Вебб” довелося запускати у складеному вигляді за допомогою ракети Ariane 5.

“Джеймс Вебб” – спільний проєкт НАСА та Європейського космічного агентства, у роботі якого брали участь 17 країн. Його запуск готували майже 30 років.

Читайте також: