uk

Українську письменницю нагородили літературною премією за книгу про історика В’ячеслава Липинського

Українську письменницю Tаню Малярчук нагородили німецькою літературною премією Usedomer Literaturpreis за книгу “Синій кит пам’яті” (Blauwal der Erinnerung, оригінальна назва – “Забуття”) про історика В’ячеслава Липинського.

У романі переплітаються дві сюжетні лінії: історична та сучасна. Перша присвячена життю історика та філософа В’ячеслава Липинського, який вважається ідеологом “українського консерватизму”. Друга – сучасній дослідниці долі Липинського, яка шукає шлях до себе.

“В’ячеслав Липинський – український історик польського походження, філософ та політик-невдаха, засновник українського монархізму. Його життя було суцільним рухом проти вітру, жертвою заради ідеї. Але й ним поживився синій кит української пам’яті”, – раніше розповідала авторка про ідею твору.

Літературна премія Узедома передбачає грошову виплату у розмірі 5000 євро. Узедом – острів у Балтійському морі, яким проходить кордон між Німеччиною та Польщею.

2018 року Малярчук стала лауреаткою престижної премії імені Інґеборґ Бахман (Ingeborg-Bachmann-Preis). Тоді журі відзначило твір “Жаби у морі”. У ньому Малярчук торкнулася теми відсутності інтересу молодого покоління до літніх родичів, а також проблеми соціальної нерівності та ксенофобії у суспільстві.

Таня Малярчук народилася в Івано-Франківську у 1983 році. Її твори перекладені англійською, білоруською, німецькою, польською, румунською, російською та чеською мовами. З 2011 року письменниця мешкає у Відні.

Читайте також: