uk

В Україні стартував онлайн-проєкт «Люди культури, яких забрала війна»

«Памʼять про тих, кого ми втратили, є найкращим пострілом усупереч культурному геноциду, що триває», — пише українська письменниця, кураторка спецпроєкту «Люди культури, яких забрала війна», Саша Довжик.

PEN Ukraine та The Ukrainians запустили онлайн-проєкт «Люди культури, яких забрала війна». Це серія текстових портретів українською та англійською на окремому сайті. У процесі роботи над історіями команда вивчає доробок загиблих героїв і спілкується з їхніми близькими та колегами.

Спецпроєкт покликаний зберігати пам’ять про людей, яких українська культура втратила у війні, та водночас свідчити про геноцидальні наміри росії.

На сайті вже можна читати перші п’ять есеїв – це історії про письменницю Вікторію Амеліну, фотографа Дениса Кривого, історика В’ячеслава Зайцева, диригента Костянтина Старовицького та дослідницю української кухні Ольгу Павленко-Кольорово.

Як розповіли в Українському інституті книги, від початку повномасштабної війни Український ПЕН відстежує втрати серед діячів культури, історії яких зʼявляються в інфопросторі або про які повідомляють організації рідні і колеги загиблих. Дані доступні у моніторингу за 2022 рік та 2023 рік і постійно оновлюються.

Станом на сьогодні, після 24 лютого 2022 року, загинуло щонайменше 76 українських діячів культури. Це неофіційний моніторинг: ПЕН наголошує, що загиблих митців більше, ніж відомо назагал, однак команда не має повних даних через відсутність інформації з окупованих територій України.

Читайте також: