uk

У Харкові відновили меморіальну дошку легендарному лінгвісту Юрію Шевельову

У Харкові на фасаді будинку «Саламандра» відкрили відновлену меморіальну дошку мовознавцеві Юрію Шевельову. Про це у фейсбуці повідомила українська письменниця Оксана Забужко.

«У Харкові відбувається дуже важлива подія, яка мала б стати символом соборної єдности українців уже, не побоюсь сказати, в екуменічному масштабі: відновлення меморіальної дошки великому харків’янину, професору Колумбійського університету в Нью-Йорку, великому мислителю і великому лінґвісту, який першим науково довів, що автохтонні населенці територій від Сяну до Дону (саме так!) приблизно від VI ст. н.е. розмовляли ОДНОЮ МОВОЮ – тою, яка, попри все розмаїття говірок і діалектів, може цілком підставно бути скласифікована спочатку як «протоукраїнська», потім як «ранньо-», «давньоукраїнська», і нарешті, більш-менш від ХV ст.- уже як сучасна українська мова», – написала про Юрія Шевельова Забужко.

Своє грунтоване дослідження Юрій Шевельов, який народився у Харкові завершив у міграції, коли здавалося, що незалежної України вже не буде ніколи, а мова, оголошена за Хрущова «неперспективною», вимре максимум за 2 покоління.

А Юрій Шевельов щодня ішов в університет, в бібліотеку, і тихо й несхитно, з упертістю «династичного військового» здійснював переворот у слов’янському мовознавстві.  Час, щоб він нарешті здійснив його і в нашій свідомості.

Відомо, що небайдужі харків’яни зібрали 80 тис. грн на відновлення дошки, яку виготовили з антивандального матеріалу.

Читайте також: