uk

В Україні заборонили розробку семи кар’єрів через шкоду довкіллю

В Україні заборонили розпочинати розробку 7 карʼєрів через шкоду довкіллю. Відповідні рішення були прийняті Міндовкіллям, а також екологічними підрозділами Тернопільської та Черкаської облдержадміністрацій у ході проведення оцінки впливу на довкілля, передає ecopolitic.com.ua

Зокрема, на Донеччині заборонили розширити ділянку Західна Новотроїцького родовища вапняків, повідомляє Українська Природоохоронна Група – UNCG у Facebook.

На Тернопільщині у Підволочиському районі не дозволили видобування вапняків Городницького родовища. На цій території знаходиться вапнякова товтра з великою кількістю видів з Червоної книги, де зафіксовано 11 рідкісних видів, зокрема поселення пугача. Це охоронна зона природного заповідника “Медобори”. Планова діяльність мала проходити на території проектованого заказника “Музикова скала-2”. Клопотання про створення заказника погоджене Міндовкіллям і Тернопільською ОДА.

Також екоактивісти подали пропозицію щодо створення заказника в урочищі Грабник на території північної ділянки Новосілківського родовища вапняків. «Цей ліс має популяції, як мінімум, п’яти видів рослин Червоної книги України, – йдеться у повідомленні. – Причому копати планували саме там, де розміщена популяція підсніжника білосніжного».

Окрім того Міндовкілля не дозволило: розробку Мухарівського родовища гранітів у Славутському районі Хмельницької області; видобування суглинків Райгородського-1 родовища у Черкаському районі; видобування цегельної сировини Мліївського родовища у Черкаському районі; розробку та у подальшому рекультивацію Малинського родовища гранітів, ділянка Городищенська на Житомирщині.

Екоактивісти закликали небайдужих громадян долучитись до процесу оцінки впливу на довкілля та писати зауваження. «На що звертати увагу при написанні зауважень для кожного з різновидів діяльності, що проходить ОВД, шукайте у нашому посібнику”, – закликає UNCG.

Читайте також: