uk

ООН оголосила 2022 рік Міжнародним роком фундаментальних наук

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй на своїй грудневій 76-й сесії оголосила 2022 рік Міжнародним роком фундаментальних наук для сталого розвитку.

Зроблено це через суттєву залежність якості життя людства від саме фундаментальних досліджень з метою стійкого розвитку (International Year of Basic Sciences for Sustainable Development – IYBSSD 2022).

Головне спрямування схваленої Генасамблеєю і вже підписаної резолюції ООН є наступним: «Для досягнення 17 цілей, які передбачаються  Стратегією стійкого розвитку до 2030 року, значення фундаментальних наук є вагомим, як не було ніколи».

В Резолюції підкреслюється, що ухвала про проведення року обумовлена надзвичайно великою роллю фундаментальної науки для цивілізаційного розвитку людства, а також зростанням її внеску в поліпшення якості життя народів світу. Найбільш яскравим і очевидним для усіх це стало завдяки необхідності подолати пандемію СОVID, коли і математики, і фізики, і хіміки, і біологи, і представники інших наук зуміли за дуже короткий час знайти і створити рятувальні вакцини від смертельно небезпечного коронавірусу.

Наразі оголошено, що Офіційна інавгурація Міжнародного року фундаментальних наук заради стійкого розвитку відбудеться 30 червня-1 липня поточного року у штаб-квартирі  ЮНЕСКО в Парижі, а всі події, що включені до плану заходів проводитимуться до 30 червня 2023 року.

За інформацією Відділення фізики і астрономії НАН України та прес-служби НАН України

Читайте також: