uk

В Україні буде створено всесвітній науково-практичний центр психічного здоров’я «Бородянка–Центр»

Міністерство у справах ветеранів України ініціюватиме створення сучасного науково-практичного центру психічного здоров’я світового значення «Бородянка – Центр» на базі зруйнованого російськими окупантами центру соціально-психологічної реабілітації населення у селищі міського типу Бородянка (Київська область), що належав Мінветеранів.

У закладі буде надаватися кваліфікована допомога за стандартами провідних країн світу, а також науковцями вивчатимуться феномени нелюдськості та геноциду, до яких вдалася російська армія по відношенню до українського народу.Про це повідомила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час онлайн зустрічі команди Мінветеранів з представниками Світового конгресу українців (СКУ).

Вона розповіла, що від початку війни в Україні з 2014 року до повномасштабного наступу рф в Бородянському центрі надавали психологічну допомогу ветеранам АТО/ООС, членам їхніх родин, сім’ям полеглих воїнів, а також усім жителям громади. Фахівці Центру активно співпрацювали з громадськими організаціями, волонтерами та територіальними громадами інших областей, допомагали реалізовувати державну ветеранську політику, сприяли героїзації наших Захисників.

Однак під час вторгнення рф до України Бородянка опинилася на шляху наступу російської армії на Київ. Протягом місяця окупанти здійснювали масовані обстріли містечка й знущалися над його жителями. Бородянський Центр, що належить Мінветеранів, росіяни знищили вщент прямим влучанням танкового снаряду.

«Те, що сталося у Бородянці, заслуговує на ретельне міжнародне розслідування як акту геноциду українського народу. Звичайні люди зазнали і стали свідками таких травм, яких жодна людина у світі не зазнавала у ХХІ столітті. Після звірств росіян, які пережили жителі Бородянки, тут необхідно створити потужний світовий центр ментального здоров‘я, де будуть зосереджені кращі фахівці з усього світу, – наголосила Юлія Лапутіна. – Тут надаватимуть кваліфіковану допомогу постраждалим, а науковцями також буде вивчатись феномен нелюдськості, яку проявила російська армія по відношенню до українського народу, щоб у подальшому протистояти цьому».

Очільниця Мінветеранів підкреслила, що завданням є не просто відновити центр в Бородянці, а реалізувати цей проект як пілотний з точки зору впровадження кращих світових методик, міжнародної експертизи та відпрацювання моделі надання послуг як ветеранам, так і цивільному населенню, яке переживає наслідки жахів окупації.

Юлія Лапутіна також наголосила, що в Україні буде впроваджений новий підхід до психологічної реабілітації українських Воїнів за стандартами провідних країн світу, а робота реабілітаційних центрів Міністерства буде відновлена у повному обсязі та матиме якісно інший рівень надання послуг.

«Росіяни – нація нелюдів, яка не підпорядковується нормам міжнародного права, та у сучасному світі вдається до геноциду. Для того, щоб створити ці потужні центри на Київщині, ми звертаємося до наших міжнародних партнерів», – зазначила очільниця Мінветеранів.

Читайте також: